Fakultet turizma i ruralnog razvoja iz Požege donirao je vino novogradiškoj Industrijsko obrtničkoj školi na kojem će učenici učiti prezentirati, posluživati, dekantirati, otvarati i točiti, javlja nam mentor i voditelj stručne prakse u ovoj školi Stjepan Mandić.

Akademska vina Zlatne doline su proizvedena u nastavnoj bazi Fakulteta ruralnog razvoja u Požegi koji djeluje u okviru Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Objekt sadrži prostore vinskog podruma, spremišta vina, kušaonice, prostoriju za smještaj poljoprivredne mehanizacije i priključaka, gnojiva, pesticida, kao i nastavne prostore, učionice, kabinete, praktikume i degustacijske dvorane. Izravno je fizički i funkcionalno povezan s nastavnim poligonom višegodišnjih nasada vinograda. Površine vinograda se nalaze na južnim obroncima Papuka kraj sela Podgorje u kutjevačkom vinogorju. Dvadesetogodišnja tradicija proizvodnje vina stvara vrhunska vina koja nastaju pod budnim okom znanstvenika i studenata. Cjelokupno poljoprivredno gospodarstvo i prodaja vina je organizirana u okviru spin off poduzeća Vinum Academicum d.o.o. što je trend današnjeg poduzetništva na razvijenim europskim tržištima. U ponudi su brojne vinske sorte kao što su: graševina, pinot bijeli, pinot sivi, muškat žuti, merlot, pinot crni, zweigelt, cabernet sauvignon, i drugi što daje široku lepezu vinskim znalcima za uživanje i sljubljivanje sa autohtonim jelima koja se izučavaju na studiju Turizma i Enogastronomije u Požegi, sa posebnim naglaskom na selektivne oblike turizma kao što su gastronomski, ruralni i ekološki turizam.

STEM sveučilišno obrazovanje za kreativne industrije u Požegi: Ruralno-zeleno-održivo-digitalno

Turizam je jedna od glavnih strateških odrednica Programskog razdoblja Europske Unije 2021. – 2027. te prioritetno područje javnih politika u okviru Strateškog cilja 1. Konkurentno i inovativno gospodarstvo u Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030. godine, te se studiranje u ovom području smatra izrazito perspektivnim. Ruralno-zeleno-održivo-digitalno- uključi se u teme obrazovanja za sigurno zapošljavanje!

U sektoru turizma i ruralnog razvoja Fakultet provodi visokoškolsko i cjeloživotno obrazovanje iz područja biotehničkih i društvenih znanosti fokusirano na znanstvenom i stručnom radu, osiguranju kvalitete, međunarodnoj suradnji i suradnji sa lokalnom zajednicom s ciljem brze zapošljivosti studenata. Naglasak je na osposobljavanju stručnjaka za obavljanje operativnih i upravljačkih poslova u selektivnim oblicima turizma, profitnom i neprofitnom sektoru te javnim organizacijama vezanim uz područje turizma. Studenti se osposobljavaju i za obavljanje operativnih poslova iz ostalih interdisciplinarnih područja povezanih s turizmom: elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo, računovodstvo i enogastronomija. Studenti imaju priliku učiti na konkretnim poslovnim modelima te razvijati svoje inovativne poslovne planove u turizmu i ugostiteljstvu, uz mentoriranje gospodarstvenika i stručnu praksu kao dio nastave.

Preddiplomski sveučilišni studij

• Turizam – univ.bacc.oec. (180 ECTS)

Preddiplomski stručni studiji:

• Enogastronomija – bacc. ing. techn. aliment. (180 ECTS)

• Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo- bacc.inf. (180 ECTS)

• Računovodstvo – bacc.oec. (180 ECTS)“

Autor: Stjepan Mandić

 

Komentari
Prethodni članakOtvorena izložba Dominika Poletta “That’s Life”
Sljedeći članakKrenulo blagdansko ukrašavanje grada, i ove godine imat ćemo klizalište