Dođi diko čijat ćemo perje, pravit ćemo veliko veselje , Al´ je lipo na čijalu biti, a još lipše svog diku ljubiti…

U Zapolju je sinoć održana druga po redu kulturno zabavna manifestacija “Čijalo”.

Manifestacija je to koju organiziraju žitelji Zapolja uz veliku potporu Općine Rešetari. Cilj je, ističu organizatori, običaj čijanja perja spasiti od zaborava i prenijeti ga na mlade. Također, namjera im je bila i ove godine okupiti mještane svoga sela, ali i susjednih mjesta kako bi uz pjesmu i ples te druženje još jednom osjetili i potvrdili duh zajedništva.

U bogatom kulturno umjetničkom programu predstavila su se kulturno umjetnička društva “Drežnik” i “Radinje“ Siče. Kako je istaknuo načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga, Općina Rešetari uvijek je uz udruge s područja svoje općine:

– Naravno, svaki njihov nastup promocija je Općine Rešetari, stoga ćemo nastojati pomagati njihov rad i aktivnosti. I u ovoj godini osigurali smo proračunska sredstva za njihov rad, svaki dobar program ćemo financirati i nastojati pomoći. Drago nam je da su nam se ove godine pridružili i članovi Kulturno umjetničkog društva „Radinje“ iz Siča koji su vjerno dočarali običaj čijala u neka stara, dobra vremena. Prilika je ovo da se okupimo, družimo i pokažemo da je itekako lijepo živjeti u Slavoniji – istaknuo je Aga.

Organiziran je bogat kulturno umjetnički program u kojemu su nastupili folklorna sekcija KUD-a „Drežnik“ s odlično uvježbanom koreografijom pjesma i plesova sela Drežnik koje je za nastup pripremio umjetnički voditelj društva Nikola Kramar. Standarno dobru pjesmu čuli smo i od članova muške pjevačke skupine KUD-a „Drežnik“, dok se dramska skupina društva pod vodstvom i uz tekst Andrije Čakarića potrudila da nasmije posjetitelje uz igrokaz pod nazivom  „Kirvaj“. Tu su bili i neizostavni tamburaši Drežnika pod vodstvom Hrvoja Milaka.

Odličan nastup poklonili su nam i članovi Kulturno umjetničkog društva „Radinje“ iz Siča koje je za nastup pripremio umjetnički voditelj Ivan Šebelić. Uz pjesmu i dosjetke vjerno su nam dočarali kako je čijalo nekada izgledalo u Sičama, a potom su pjevačka skupina društva također predstavila u više nego dobrom izdanju. Za sam kraj „pala“ je i zajednička pjesma gostujućih društava, a druženje potom nastavljeno do duboko u noć uz drežljanske tamburaše.

Dobrodošlicu gostima i izvođačima u ime domaćina, žitelja Zapolja uputio je član Općinskog vijeća Željko Marinović, dok su podršku još jednom „Čijalu“ svojom nazočnošću pružili i predsjednica Općinskog vijeća Rešetara Milka Perković, zamjenik načelnika Željko Kolaković i članovi Općinskog vijeća Rešetara.

Bilo je to, u svakom slučaju, još jedno lijepo druženje i sjajan pokušaj da se sačuva ono što se sačuvati mora, a domaćini su se istinski potrudili da sve bude savršeno organizirano. Od vatre, pečene slanine, slasnih krafni, ića i pića te dobre zabave za svakoga.

 

Komentari