“Vrlo je jasno da bi HDZ ako dođe na vlast provodio politiku bolnih rezova, koje će najviše osjetiti umirovljenici. Ovakvo smanjivanje stope PDV-a kumulativno bi u četiri godine značio manjak za državni proračun od oko 23 milijarde kuna. Da bi to kompenzirali, vjerojatno bi morali ići u bolne rezove”, kaže Lalovac

SDP-ovi članovi Vlade Branko Grčić i Boris Lalovac neodgovornim su u srijedu nazvali najave HDZ-a da će smanjivati stopu PDV-a, tumačeći kako bi takav potez proizveo “veliku rupu” u javnim financijama i pad mjesečnih mirovina za 230 kuna kroz sljedeće dvije godine, a poslije čak do 30 posto.

“HDZ u gospodarskom programu najavljuje smanjivanje opće stope PDV-a s 25 na 23 posto, a onda u drugom dijelu mandata s 23 na 20 posto, što je vrlo neodgovorno. Donijet će vrlo veliku rupu u javnim financijama i, što je najvažnije, velike rezove koji neće nikome koristiti”, rekao je ministar financija Lalovac na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a.

Kazao je kako u prilog politici aktualne vlade govori i mišljenje Europske komisije, koja je članicama preporučila da ne idu na porezno rasterećivanje potrošnje, nego rada.

“Vrlo je jasno da bi HDZ ako dođe na vlast provodio politiku bolnih rezova, koje će najviše osjetiti umirovljenici. Ovakvo smanjivanje stope PDV-a kumulativno bi u četiri godine značio manjak za državni proračun od oko 23 milijarde kuna. Da bi to kompenzirali, vjerojatno bi morali ići u bolne rezove, poput rezanja mirovina i 230 kuna mjesečno manje svakom umirovljeniku u prve dvije godine, a ako bi se i dalje smanjivao PDV smanjenje mirovina bi iznosilo i do 30-ak posto”, izračunao je Lalovac. Ministar smatra kako je riječ o eksperimentalnoj fiskalnoj politici koja bi povećala javni dug.

Istaknuo je kako je Vlada u mandatu na izmaku smanjivala porez na dohodak, što je, kaže, pokazalo rezultate kroz povećanu osobnu potrošnju. Kazao je kako SDP već u sljedećoj godini namjerava povećati neoporezivi dio dohotka na oko 3.000 kuna te podići granicu za primjenu najviše stope poreza na dohodak od 40 posto.

Takvo porezno rasterećenje koštalo bi, tvrdi, između 800 do 900 milijuna kuna, no uvjeren je da to neće ugroziti jedinice lokalne samouprave, koje su se nakon prošlog smanjenja poreza na dohodak snašle kroz bolju naplatu komunalnih naknada i upravljanje prihodima od imovinskih poreza. Tako je većina, kaže, ostvarila bolje prihode nego u ranijem razdoblju.

“Vidi se da su dva koncepta – koncept Zorana Milanovića u kojem Hrvatska raste i otvara nova radna mjesta, i koncept Tomislava Karamarka, rezovi i smanjivanje mirovina za 230 kuna”, ustvrdio je Lalovac.

I potredsjednik Vlade Grčić navodi kako je “vrlo jasan izbor između rasta i novog zapošljavanja te 500 novih radnih mjesta tjedno posljednjih mjeseci i ovog reza u najosjetljivijim skupinama stanovništva”.

Po njegovoj “računici”, smanjenje PDV-a kakvo najavljuje HDZ u prve dvije godine smanjilo bi i plaće u javnim i državnim službama za više od 900 kuna, a u naredne dvije godine smanjenje bi, tvrdi, bilo dvostruko veće. “Politika koju smo vodili ove četiri godine i neke odluke koje smo donijeli u zadnjih godinu ili dvije dana jasno govori da smo bili na pravom putu, koji sugerira i podržava Europska komisija”., kazao je Grčić.

Europska komisija u istom je izvješću navela i kako Hrvatska ima visok porez na potrošnju, a da je među europskim zemljama na začelju po oporezivanju nekretnina, no Grčić najavljuje kako poreza na nekretnine do daljnjega neće biti.  Objasnio je kako je za uvođenje tog poreza potrebno vrijeme, budući da je jedan od preduvjeta i sređivanje zemljišnih knjiga. “Jednog dana možda se i dogodi , ali skoro ne”, kazao je.

Zamoljen da komentira najave predsjednika HDZ-a da će smanjiti plaće dužnosnika za 30 posto, Lalovac je kazao kako je to “čisto politikantsvo i demagogija”. “To neće imati nikakav efekt na proračun, a znate da su plaće unutar proračuna u 2014. i 2015. godini svedene na plaće kakve su bile 2008., zadnje godine prije snažne krize. Nije uopće problem ako žele da ministri i saborski zastupnici rade za 10.000 kuna, međutim problem je cjelokupnog sustava da će pojedini načelnici odjela i niže rangirani referenti po svojim primanjima prijeći ministre i određene dužnosnike”, rekao je Lalovac.

Pozvao se i na izračune medija po kojima su HDZ-ova predizborna obećanja ukupno teška 33 milijarde kuna, a SDP-ova četiri milijarde “Pozivam građane da razmisle i vide tko je vodio realnu politiku i tko i za naredni mandat nudi realnu politiku, a tko je u svojim obećanjima neumjeren”, poručio je Grčić.

Komentari
Prethodni članakCrkva je vjernicima objavila upute kako glasati
Sljedeći članakDIP objavio liste – počela službena izborna kampanja