Doći u Slavoniju na neku feštu je doživljaj. No, doći na kirvaj ili kirbaj – e to je za prepričavanje još dugo vremena. Riječi kirvaj i kirbaj dolaze iz njemačkih krajeva. „kirchweih” – kirvaj, znači blagoslov crkve. Ispravno je oboje.

Ovaj oblik svetkovine posebna je vrsta slavlja jer ju obilježavaju skoro sva slavonska sela. To je uglavnom dan koji se veže uz naziv župe ili zaštinika župe, pa tako imamo kirvaje poput Rokova, Marije Magdalene, Lukova, Petrova, i brojne druge. Često se događa da nedaleko udaljena sela i župe imaju na isti dan kirvaj, pa se fešta i slavlje šire na cijeli kraj. Tada se Slavonci urede te pokažu svoju kuću, selo i sebe kao domaćina u najboljem svjetlu. A zna se da su Slavonci najbolji domaćini. Tko god dođe u slavonsku kuću, neće izaći žedan i gladan, a u vrećici će kući ponijeti „milošću“ (dar u obliku hrane i kolača).

Običaj je da se na taj dan pozovu rodbina i prijatelji. No, pripreme za taj dan mogu početi i mjesec dana ranije. Kuća se čisti i uređuje za goste, a u tjednu prije peku se kolači. Priprema se domaća pileća ili juneća juha (koja dušu liječi), zatim je tu nezaobilazna sarma te na kraju pečenka/pečenica i ponekad janjetina. Sve u svemu, gozba vrhunskih delicija s koje odeš s barem dva kilograma – priča se o nadaleko poznatim slavonskim kirvajima.

Protekli tjedan svoj kirvaj su proslavili i žitelji Župe Kraljice svete Krunice. Već tradicionalno, obilježavanju su se pridružili i članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk” iz Nove Gradiške.

– Večer uoči blagdana Kraljice svete Krunice, kada je kirvaj u našoj Župa Kraljice svete Krunice – Nova Gradiška, naši su članovi pripremili kratki program prije Svete mise. Na samome kraju nosili su kip Gospe u kratkoj procesiji oko župne crkve. Bio je ovo naš doprinos obilježavanju blagdana – ističu „Trenkovci”.

 

Komentari