U ožujku ove godine bit će pune dvije godine kako je vrata kupcima i svima putnicima namjernicima otvorio „Slavonski dućan”, jedinstven prostor smješten u središnjoj novogradiškoj Ulici slavonskih graničara u kojemu se na jednom mjestu povezalo sve ono najbolje što Slavonija ima.

– Sve je krenulo prije, sada skoro dvije godine, kada su grad Nova Gradiška i šest okolnih općina – Cernik, Rešetari, Staro Petrovo Selo, Nova Kapela, Davor i Okučani, osnovali Zajednicu proizvođača novogradiškog kraja. Time je, uz veliku potporu Grada Nova Gradiška realizirana još jedna ideja o jedinstvenom prodajnom punktu preko kojeg će svi zainteresirani proizvođači moći plasirati svoje proizvode. Čim smo otvorili „Slavonski dućan” na njegovim su se policama odmah našli proizvodi iz sve četiri slavonske županije te iz dijela Sisačko-moslavačke županije.

Počeli smo s dvadesetak proizvođača, a danas s ponosom mogu reći da okupljamo šezdesetak proizvođača. Od te brojke, oko trideset čine obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a sve ostalo su obrti i domaća radinost.

Pozitivno je, prije svega, da oni time svoje proizvode ne samo plasiraju nego ih i reklamiraju. U Slavoniji takav prodajni prostor ne postoji. Cilj nam je, već pri samom otvaranju bio i ostao, privući naše ljude da dođu u naš dućan i kupuju domaće.

U ponudi imamo sve ono što se danas traži cijeni, brojne proizvode proizvođača slavonskog i šireg krajakraja, sireve, suhomesnate proizvode, med, voćne namaze, tjesteninu, domaće kolače, prirodne sokove, likere, rakije. Tu su i veliki izbor originalne drvene galanterije, majice, suveniri s motivima grada Nova Gradiška i okolnih općina, licitarska srca, korpe, etno odjevni predmeti, reklje, torbe, kožnu galanteriju, haljine raznih domaćih proizvođača, ma sve ono čime se Slavonci ponose – kaže Milan Rosić, voditelj Slavonskog dućana i upravitelj Zajednice proizvođača novogradiškoga kraja.

Širi se tržište, „Slavonski dućan” uskoro seli u novi prostor

– Mogu reći da smo više nego zadovoljni. Kupci su nas prepoznali i rado navraćaju. Strani turisti najviše traže suvenire iz ovog kraja i tradicionalne odjevne predmete, etno kreacije ukrašene zlatovezom, dok naši ljudi koji rade u inozemstvu i domaći turisti u prvom redu kupuju slavonske delicije. Uz sve ovo što radimo, nastojimo širiti tržište što više. Prošle godine smo bili na dva sajma, u Kanfanaru u Istri, susjednoj Bosni i Hercegovini.

Nedavno smo naše proizvode i asortiman ponudili predstavnicima Turističke zajednice Lošinja.

Na poziv Lanca hotela „Jadranka” i „Lošinjske plovidbe” prezentirali smo im ponudu koja bi se mogla naći na stolovima i njihovim policama sljedeće turističke sezone. Nedavno sam naš rad prezentirao i u Donjem Miholjca,a oni su nam u posjet došli protekli tjedan.

S proizvodima „Slavonskog dućana” i mogućnostima plasiranja proizvoda upoznali smo gradonačelnika Donjeg Miholjca Gorana Aladića, direktoricu Turstičke zajednice Meliju Vidaković i direktoricu Poduzetničkog centra Donjeg Miholjca Anelu Šovagović, a u ime Grada Nova Gradiška nazočan je bio zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić te načelnik Općine Cernik i predsjednik Zajednice proizvođača novogradiškog kraja Vitomir Žakić.

Razgovori su tijeku, vidjet ćemo sada hoćemo li u Donjem Miholjcu otvoriti ispostavu „Slavonskog dućana” ili bi oni u svoju ponudu uključili proizvode proizvođača novogradiškog kraja.

Uglavnom, priča je dobra i drago nam je što ide dalje. Uskoro će u prostoru bivše prodavaonice „Varteks” biti otvoren novi prostor „Slavonskog dućana” i kušaonica proizvoda u kojoj će se, prije kupnje, moći degustirati prehrambeni proizvodi s lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva koji surađuju s nama – dodaje Rosić.

 

Komentari
Prethodni članakNeobičan Dan zaljubljenih: Želite li Valentinovo provesti s policijom?
Sljedeći članakSTRUČNI I USPJEŠNI: Općina SPS povukla šest milijuna iz fondova za izgradnju vodovoda