Članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk“ i Biciklističkog kluba „Psunj“ jučer su bili uspješni organizatori treće po redu manifestacije „Djeca u Europi mogu skupa“. Manifestacija je to pokrenuta prije tri godine s ciljem okupljanja i druženja djece različitih interesa, od ljubavi prema sportu, kulturi i umjetnosti, a manifestacija se održava i povodom Europskog tjedna. Vrijednost je manifestacije prepoznalo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, pa je održana pod visokom pokroviteljstvom ove institucije, a u pomoć je i „priskočilo“ nekoliko sponzora te Grad Nova Gradiška.

Tijekom prijepodneva u organizaciji Biciklističkog kluba „Psunj“ održana je biciklistička utrka, dok je u poslijepodnevnom dijelu programa u novogradiškom Domu kulture održana dječja smotra folklora. U bogatom programu uz domaćine, najmlađe „Trenkovce“ koje je za nastup pripremila Marija Štivičić nastupila su i kulturno umjetnička društva „Bratinečko srce“ Bratina iz Zagrebačke županije, „Godinjak“ iz Godinjaka, „Orljava“ Pleternica, „Marijan Lanosović“ Orubica, „Seljačka sloga“ Gradište i „Matija Antun Relković“ iz Davora.

Dječje pjesme, plesovi, kola, brojalice, igre užeg i šireg zavičaja ispunile su program, a više nego zadovoljni i gosti i posjetitelji. Svi oni pokazali su nešto zajedničko, ljubav prema tamburaškoj pjesmi i plesu i očuvanju više nego bogate folklorne baštine.

„Slavonijo, rodni kraju dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje“ geslo je i moto vodilja malih izvođača i njihovih voditelja, stoga je ideja za održavanjem ovakve manifestacije itekako „pala“ na plodno tlo. Oduševili su mališani izvedbama, neposrednošću i prekrasnim narodnim nošnjama.

Velik je trud uložen u organizaciju ove smotre, velik trud su uložila i sva djeca koje smo imali prigodu vidjeti i čuti na sceni, stoga je i ovogodišnja manifestacija samo još jedan dokaz da s ovakvim događanjima treba nastaviti. Potvrdila je to u svom obraćanju i predsjednica „Trenka“ Verica Vuković:

– Hvala vam što ste došli i pomogli održavanje naše manifestacije. „Trenkovci“ i u godini kada slave četvrt stoljeća postojanja hrabro nastavljaju dalje, na radost svojih članova, obitelji i prijatelja – istaknula je.

 

Komentari