Vrijedno priznanje uručeno je na „Danima HURIN-a” održanim u Svetom Martinu na Muri našem dugogodišnjem suradniku dr. Radomiru Dumičiću.

Dani Hrvatske udruge radijskih nakladnika okupili su oko 200 predstavnika lokalnih radiopostaja i regulatornih agencija, Ministarstva kulture i medija, stručnjake iz radijske industrije te predstavnike akademske zajednice koji raspravljaju o sadašnjosti i budućnosti lokalnog radija. Organizator Dana HURiN-a je Hrvatska udruga radijskih nakladnika koja okuplja 70-ak lokalnih radijskih postaja iz cijele Hrvatske. Tom prigodom dodijeljena su godišnja priznanja djelatnicima, emisijama i projektima lokalnih radijskih postaja, okupljenima u Hrvatsku udrugu radijskih nakladnika. Ove su godine po tri istovjetna „Zlatna mikrofona” dodijeljena u 4 kategorije, pa se tako birala najbolja akcija, jingl, voditelj i emisija.

O laureatima je odlučivao stručni ocjenjivački sud u sastavu Dijana Koller, novinarka s dugogodišnjim radijskim iskustvom, profesorica Dunja Lakuš, trenerica govora na RTL-u, Vladimir Kumbrija, dugogodišnji urednik Prvog programa Hrvatskog radija te kao predsjednik suda dr. sc. Zdravko Kedžo, profesor medijskih kolegija na Sveučilištu Dubrovniku.

Među ovogodišnjim laureatima našla se i emisija „Sjećanja” Radija Nova Gradiška urednika i voditelja dr. Radomira Dumičića koja je dobila „Zlatni mikrofon”.

Dr Radomir Dumičić glazbenu emisiju „Sjećanja” radi već pune 34 godine:

– Zadovoljan sam i naravno, drago mi je da smo dobili nagradu. Ispunilo se sve ono u što smo uložili veliki trud. Da nije bilo Radija Nova Gradiška ne bi bilo ni ovih emisija, stoga je ovo naša zajednička nagrada. Ovom prigodom svakako moram spomenuti našeg prijatelja pokojnog Rajka Aleksića koji mi je puno pomogao na samim počecima.

Na njegov, i nagovor Mikija Juranovića i Tomislava Lovrića krenuo sam s ovom radijskom emisijom. Bila je to i ostala emisija evergreena, emisija koja njeguje melodije starijeg datuma. S obzirom da sam ja bio kolekcionar nekako sam im ja bio najprikladniji. Ja sam predložio Tomislava Lovrića koji je po kolekciji imao više tonskih zapisa, no odluka je „pala” na mene.

Počeo sam 5. veljače u 14,00 sati, emisija je trajala pola sata i moram reći da mi je u prvim danima Rajko jako puno pomogao. Dugi niz godina smo radili zajedno dok polako nisam ušao sam u ritam emisije. Jedno je vrijeme emisija išla tri sata, sada traje sat i pol.

U srijedu će biti 1330 emisija, da nije bilo određenih prekida bilo bi ih i više. Mislim da je to dosta dugo vrijeme za jednu radijsku emisiju. Ova emisija od prvog dana ide na način da vokal prati instrumental. Dosta je pjesama išlo u različitim izvedbama, ima tako pjesama koje sam možda pustio u 70, 80 različitih obrada – kaže nam dr. Dumičić.

Dr. Radomir Dumičić: Glazba je dio mog života

Emisije „Sjećanja” više su nego minuciozno i studiozno pripremane:

– U principu treba mi 15 do 20 sati, a ponekad i više. Najprije odlučim što ću, onda preslušavam jesu li snimke korektne i potom pišem pripadajući tekst. Za svaku emisiju pročitam najmanje stotinjak stranica teksta kako bi slušateljima prezentirao točne podatke. U mojoj glazbenoj fonoteci imam oko 11, 12 tisuća ploča, cd-a…

Ono što je karakteristično za moju fonoteku je da gotovo dvije trećine čini instrumentalna glazba, popularne pjesme u instrumentalnoj izvedbi. Skupljao sam ih sa svih krajeva svijeta, sada manje jer ih jednostavno više nemam gdje odlagati.

Jako volim glazbu, svirao sam gitaru, ali neke današnje pjesmi mi jednostavno ne „leže”. Mislim da pjesma mora imati svoju „dubinu”, poruku, upravo ih tih razloga posebno su mi drage pjesme iz pedesetih godina. Uglavnom, glazba je dio mog života – kaže nam ovaj svestrani entuzijast koji uz glazbu ima i još niz hobija. Slikanje, nogomet, pisanje, samo su neki od hobija ove, slobodno možemo reći, novogradiške „legende”.

Čestitke našem doktoru, i naravno, još puno snage, duha i elana za još niz sjajnih glazbenih ostvarenja u emisiji „Sjećanja”.

Dragi naš “doture” čast nam je i zadovoljstvo što ste dio našeg malog kolektiva. Ponosni smo što s nama dijelite svoje znanje o glazbi, poeziji, a ponekad nas i podsjetite kako trebamo voditi brigu i o zdravlju, stoga od srca sve čestitke i samo hrabro naprijed!

 

Komentari
Prethodni članakPredsjednik sindikata zaposlenih u poljoprivredi Duško Pavlik posjetio Novu Gradišku: je li na pomolu rješenje ili će se u blokadu
Sljedeći članakProsvjednici Novogradiškog kraja stoje uz sindikat Zaposlenih u poljoprivredi i ograđuju se od Tomislava Pokrovca i političkih igara