Svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog truda, otputit će se danas u vinograde i voćnjake, u brdo, svome vinogradu; vrijedi to i za vikendaše koji imaju nešto zemlje. Sveti je Vinko danas, jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti. Pa dakle, bez obzira na studen, dubok snijeg ili kadkad i raskvašenu zemlju, mora se doći do trsa; tu će gazda ritualno odrezati nekoliko, uglavnom tri grančice s tri pupa, koje će potom staviti negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina. Orezani se trs potom obredno poškropi – “krsti” starim vinom te se izvjese kobasice, koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom. Sve je to po pučkoj navadi praćeno pjesmom i svirkom, a kako pravi domaćini nikada ne idu u vinograde sami, to će odmah počastiti nazočno društvo. Kuša se i staro i mlado vino, po potrebi i nadolijevaju bačve, priprema slastan zalogaj već prema običajima kraja, od pečene slanine, preko šarana do srnećeg paprikaša. Jasno da se takva zabava protegne i do duboko u noć.

Blagdan svetog Vinka, već tradicionalno, danas će u Starcima proslaviti žitelji Općine Staro Petrovo Selo. U organizaciji Općine Staro Petrovo Selo i Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“, nakon svete mise, od 12,00 sati organizira se pučka fešta uz tamburaše, dobru kapljicu i gastro ponudu.

Vjerujemo da će se danas svi dobro zabaviti i profeštati, neki su to učinili proteklog vikenda, uglavnom, svima kojima je danas imendan, čestitamo!

Komentari
Prethodni članakČetiri slova – vječna tabu tema
Sljedeći članakHSLS-ovci i gosti veselo proslavili blagdan svetog Vinka / foto