Danas, 22. travnja diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj obilježava se Dan planeta Zemlje ili Earth day. Obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa i ima za cilj skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

Počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u 1970. kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem SAD-a održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi, a prozvana je “nacionalnim skupom o okolišu”.

Tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje je Planet protiv plastike. Najviše pozornosti se ove godine poklanja ideji o postupnom  ukidanju plastike za dobrobit zdravlja ljudi i planeta, s ciljem smanjenja proizvodnje sve plastike za 60% do 2040. godine. Ova tema ističe potrebu širenja svijesti o štetnosti plastike, zdravstvenog rizika koji plastika nosi, potrebu za izbacivanjem iz upotrebe sve plastike za jednokratnu upotrebu te prestanak tzv. „brze mode“, uz neprestane izmjene modnih trendova koji stvaraju sve više i više odjeće od umjetnih materijala, koja se više ne upotrebljava.

Događaji koji se održavaju širom svijeta na Dan planeta Zemlje su potpora zaštiti okoliša, čime se nastoji ujediniti i osvjestiti ljude iz svih dijelova svijeta o važnosti ekoloških tema i pitanja, kao što su zagađenje, sukobi, siromaštvo i ratovi.

Foto: Pixabay

 

Komentari
Prethodni članakUskrsni koncert “Trenkovaca”: I ovoga se puta tražila “karta više”
Sljedeći članakVečeras u kinu pogledajte biografsku dramu “Priscilla”