Novogradiščani danas proslavljaju Dan grada i blagdan župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Programom svečanosti u 10,30 sati predviđeno je polaganje vijenaca kod spomen obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima, u 11 sati u župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije bit će služena misa. U 12 sati i 30 minuta počet će svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će zaslužnim pojedincima i ustanovama biti uručena najviša gradska priznanja.

Ove godine Grad Nova Gradiška “puni” 273 godine postojanja.

Nastanak Nove Gradiške polovicom 18. stoljeća povezuje se s odlukom carice Marije Terezije o učvršćenju granice Carstva na jugu osnivanjem slavonske Vojne Krajine, nakon izgona Turaka preko Save. Nova Gradiška je utemeljena 1. svibnja 1748. godine kao buduće zapovjedno mjesto Gradiške graničarske pukovnije. Izgradnjom novoosnovanog vojnog naselja rukovodio je potpukovnik Phillip Lewin Beck, zapovjednik pukovnije, koji je ”najprije crkvicu podići dao, zatim za pukovnika i podpukovnika kuće, te veliku stražu sa reštanom i gostionu…” Ti prvi objekti bili su od drveta, a Beck se ”trsio i ceste i putove i mostove praviti, škole uređivati, zanatlije i trgovce naseljavati…”.

Među prvim zidanim objektima počela je 1756. godine izgradnja jednobrodne, kasnobarokne crkve sv. Terezije s jedinstvenim baroknim tornjem. Potpuno je završena 1765. godine kada je osnovana i rimokatolička župa.

Čestitku povodom Dana grada Nova Gradiška uputili su gradski čelnici:

Poštovane Novogradiščanke i Novogradiščani,

danas s ponosom slavimo Dan Grada i blagdan župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije,

Pogled unatrag na sve ono dosada ostvareno daje nam snagu i potvrdu u ispravnost našeg rada i viziju razvoja Nove Gradiške, grada u kojemu se ugodnije, bolje i sigurnije živi.

Zahvaljujemo svima koji su svojim trudom i radom, kako kroz povijest tako i danas, pridonijeli da postanemo moderan grad kakvim ga danas poznajemo, svi zajedno gradimo, čuvamo i volimo.

Čestitamo vam Dan grada uz dobre želje za budućnost i razvoj Nove Gradiške.

Gradonačelnik Vinko Grgić

Predsjednica Gradskog vijeća Dinka Matijević

Zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić

Komentari
Prethodni članakStaro Petrovo Selo: Nastavljena druženja u okviru projekta „Pružanje socijalnih usluga za najranjivije skupine u zajednici”
Sljedeći članakU Brodsko posavskoj županiji 115 novih slučaja zaraze od COVID-19