Sveta Kata snijeg na vrata, izreka je toliko često puta spominjana u narodu i označava prema pukom kalendaru posljednje dane jeseni i početak zime. Od svete Kate počinju pripreme za Božić i pjevaju se božićne pjesme. Najpopularnija meteorološka izreka koja spominje ovu sveticu vezuje je uz snijeg jer obično je ovo doba znatnijeg pogoršanja vremena i osjetnog zahlađenja.

Donosila snijeg ili ne, za svetu Katarinu se vjeruje da  je simbol hrabrosti.

Ako je suditi prema najavama meteorologa za danas ipak, snijega neće biti, ali će nam vrijeme bitipretežno oblačno, ujutro i maglovito, a popodne će sunčanih razdoblja biti uglavnom u gorskim predjelima. Vjetar većinom slab, popodne mjestimice umjeren jugoistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od -3 do 0, najviša dnevna između 3 i 8 na kopnu.

A kakva nas zima i temperature očekuju ove godine rekao je i naš poznati meteorolog Zoran Vakula.

Naime, Vakula kaže kako su najnovije dugoročne prognoze za zimu prilično uvjerene da će srednja sezonska temperatura zraka za razdoblje prosinac-veljača biti barem malo viša od prosječne.

Velika je vjerojatnost da sljedeća zima bude slična onima prošlih godina – razmjerno blaga. To ne znači da neće biti hladnijih razdoblja, ali bi takva trebala biti manje učestala od onih toplijih, navodi DHMZ.  Što se tiče oborina, za njih je vrlo teško prognozirati kakve bi mogle biti.

– Prognoze kiše i snijega znatno su manje vjerojatne od prognoza temperature zraka i kod kratkoročnih prognoza, a posebice su nepouzdane kod dugoročnih. Jedan od posljednjih dokaza je i ovogodišnji listopad, za koji dugoročne prognoze nisu upućivale da će u većini Hrvatske biti ovako kišan, ponegdje čak i rekordan, navode.

Ukoliko vam ove godine sveta Kata ne donese snijeg, neka vam donese više hrabrosti kada god bude trebalo, a svim Katarinama, Katama i  Katicama sretan imendan!

Komentari
Prethodni članakOpćina Rešetari: Privode se kraju radovi na izgradnji društvenog i vatrogasnog doma
Sljedeći članakOPG Redžić: Kultivirali zapuštenu zemlju, a danas uživaju u plodovima svoga rada