Sveta Kata snijeg na vrata, izreka je toliko često puta spominjana u narodu i označava prema pukom kalendaru posljednje dane jeseni i početak zime. Od svete Kate počinju pripreme za Božić i pjevaju se božićne pjesme. Najpopularnija meteorološka izreka koja spominje ovu sveticu vezuje je uz snijeg jer obično je ovo doba znatnijeg pogoršanja vremena i osjetnog zahlađenja.

Donosila snijeg ili ne, za svetu Katarinu se vjeruje da  je simbol hrabrosti.

Ako je suditi prema najavama meteorologa za danas ipak, snijega neće biti, ali će nam vrijeme biti pretežno oblačno. Međutim, promjena nam, ipak, stiže:

HMZ je zbog velike promjene vremena objavio posebno priopćenje:

“Pred nama je još jedna promjena vremena, posebno izražena na Jadranu gdje će biti obilne kiše, lokalno i intenzivnih pljuskova s grmljavinom te jakog i olujnog vjetra, ponajprije južnog i jugozapadnog.

Lokalno je na obali i otocima vrlo vjerojatno grmljavinsko nevrijeme, moguće su bujične i urbane poplave, tuča, na moru i pijavice osobito u petak u Dalmaciji. Osim obilne oborine probleme će stvarati jak, mjestimice i olujni vjetar – u četvrtak jugo, a zatim jugozapadnjak i oštro, pri čemu će valovi prema otvorenome moru mjestimice biti viši od 4 metra zbog čega su posljedično vrlo vjerojatni problemi u pomorskom prometu, a i poneke rive će biti poplavljene.

Moguć snijeg i u nizinama

Stabilizacije vremena nema ni u dane vikenda jer će Hrvatska i dalje biti pod utjecajem prostranog polja niskog tlaka zraka.

Kiša će i tih dana biti češća i obilnija na Jadranu i krajevima uz Jadran. U razdoblju od četvrtka do nedjelje mjestimice na obali i otocima može pasti i više od 250 litara po četvornom metru. Značajna količina kiše past će i u unutrašnjosti tijekom ove kišne epizode, a uglavnom u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije lokalno moguće i više od 100 litara po četvornome metru.

S dotokom hladnog zraka potkraj nedjelje te u noći na ponedjeljak osobito u gorskim krajevima padat će susnježica i snijeg, koji su mogući i mjestimice u nizinskim predjelima.”

Izgleda da će nam  sveta Kata, ipak ove godine donijeti snijeg za vrata. Ako ništa drugo, neka vam donese više hrabrosti kada god bude trebalo, a svim Katarinama, Katama i  Katicama sretan imendan!

Komentari
Prethodni članakJoš jedan glazbeni događaj u Učilištu “Relković”: U goste nam stigao renomirani ansambl Glazbene staze
Sljedeći članakNije dobro: 200 novooboljelih osoba od COVID-19 u protekla 24 sata, jedna osoba preminula