U Hrvatskoj i u još nekoliko europskih zemalja poput Lihtenštajna i Italije, 19. ožujka obilježava se Dan Očeva. Ovaj je datum u Hrvatskoj izabran zbog blagdana sv. Josipa, Isusova oca. Još 1908. godine, u Sjedinjenim Američkim Državama, obilježen je prvi Dan očeva. Počeo se obilježavati nakon rudarske katastrofe u kojoj je poginulo više od 250 očeva. Jedna je kći, koja je u velikoj katastrofi ostala bez oca, zamolila lokalnog pastora da održi misu za sve njih.

Najstariji zapis na kojem se spominje Dan očeva datira još iz vremena starog Babilona. Pronađena je pločica na kojoj je dječak Elmesu napisao čestitku svom ocu i to prije više od 4000 godina. Elmesu je u toj poruci svom ocu poželio dobro zdravlje i dug život. Ne znamo što se poslije dogodilo s Elmesom i njegovim ocem, ali znamo da se običaj obilježavanja Dana očeva održao do danas.

Samo 50% svih čestitki za Dan očeva kupuje se za tate. Kako piše Ideal Home, gotovo 15% čestitki za Dan očeva kupuje se za muževe. Ostale kategorije uključuju djedove, sinove, braću i stričeve.

U Njemačkoj se Dan očeva slavi drugačije od ostalih dijelova svijeta. Männertag (Dan muškaraca) slavi se opijanjem piva i uživanjem u regionalnoj hrani. Policija i hitne službe tijekom dana su u stanju pripravnosti.

Davno su prošla vremena kada je uloga oca bila samo zarađivati novac i hraniti obitelj. Moderni očevi se sve češće odlučuju ostati kod kuće umjesto majki i brinuti se za djecu. I baš kao što je veza mame i djece čarobna i jedinstvena, isto to možemo reći i za poseban odnos koji kao djeca njegujemo sa svojim očevima.

Lijepo je zato na njihov dan zahvaliti im na ogromnom strpljenju, ljubavi, trudu i svom znanju koje nam prenose kroz život – na svemu onome čemu su nas naučili dok smo još bili djeca, ali i na svim ostalim znanjima i mudrostima koje nam prenose iz dana u dan.

Ove nedjelje zato nemojte zaboraviti čestitati svojim očevima njihov dan. Sjetite se samo koliko su oni nama posvetili vremena, truda, energije i pažnje. A znamo da s pažnjom ne možemo pretjerati. Organizirajte svom tati zabavan Dan očeva koji će sigurno dugo pamtiti. Mali je to znak pažnje kojim ćete mu zahvaliti na svemu i podsjetiti ga na to koliko vam znači u životu.

 

Komentari
Prethodni članakSutra u kinu: Saint Omer
Sljedeći članakNovogradiščani domaćini dva plesna spektakla: CRO Dance Challenge i kvalifikacije za Dance World Cup