Uz Dan sigurnijeg interneta, koji se diljem svijeta već više od deset godina obilježava drugoga dana, drugoga tjedna, drugoga mjeseca u godini, učitelji i učenici OŠ “Mato Lovrak” organizirali su dan otvorene nastave.

Središnja tema je sigurnost. Učenici su imali mogućnost izabrati dvije od mnoštva kreativnih radionica koje su im pripremili njihovi učitelji. Osim o sigurnosti na internetu, radionice su vezane i uz sigurnost u prometu, sportu, zdravlju, međuljudskim odnosima. I sami nazivi radionica govore o bogatstvu ponuđenih sadržaja:  Kreativno i sigurno, Sigurno do zdravlja,  Sigurnost, Čarobna kutija i ja, Vesela međumreža, Abeceda sigurnosti, Sigurnost u matematičkim igrama, Pružanje prve pomoći kod ozljeda, Sigurnost, Sigurnosni ključ, Kućanski aparati, Mikroskopiranje – briga za zdravlje, Prometni znakovi, Sigurnost kroz strip, Sigurni u sebe i otvoreni prema drugima, Sigurnost u sportu, S Isusom na putu života, Pravopisna brbljaonica, Radikalni islam – prijetnja međunarodnoj sigurnosti, Šahovski turnir, Sandučić povjerenja, Zabavno i sigurno, Zaštita od prirodnih nepogoda, Sigurnost u prometu.

Pridružili su im se i predstavnici Policije koji su učenicima održali predavanja Prijateljstvo, a ne nasilje i Zdrav za 5 te savjetnica dječje pravobraniteljice iz Osijeka gospođa Sanja Vladović koja je članovima Vijeća učenika i ostalim zainteresiranim učenicima govorila o Konvenciji o pravima djeteta. Predstavila je i tijelo Mreža mladih savjetnika, čiji je član (uz dvadesetak mladih iz cijele Hrvatske)  i učenica škole Marta Kekez.

Savjetnica dječje pravobraniteljice istakla je da joj je drago što je gost otvorene nastave te da je škola prepoznala važnost poučavanja djece o dječjim pravima budući da je poučavanje djece o pravima najbolji način da djeca sama znaju prepoznati kada se njihova prava krše. “Unatoč uvriježenom mišljenju da se djeca sve lošije ponašaju zato što imaju sve više prava, naša iskustva govore da djeca ne prepoznaju svoja prava i situacije u kojima se one krše. Većinom se roditelji zauzimaju za njihova prava, a djeca vrlo rijetko prepoznaju da je neko njihovo pravo uskraćeno. Nas zabrinjava kršenje osnovnih životnih prava, većina djece ne može ostvariti osnovno pravo na određeni životni standard.

Ukoliko dođe do povrede prava djeteta ono se može obratiti starijoj osobi, roditelju, učitelju, policiji, prvobraniteljici za djecu koja svakoj prijavi djeteta pristupa na ozbiljan način pokušavajući pomoći djetetu. Vrlo efikasni pri pružanju pomoći su i telefoni poput Plavog telefona, Hrabrog telefona.”, riječi su savjetnice dječje pravobraniteljice Sanje Vladović.

“Začetnici same ideje održavanja ovogodišnjeg dana otvorene nastave su pedagoginja Slavica Ordanić Janošević, defektologinja Zdenka Španić Kekez i knjižničar Vedran Šperanda. Djeci se jako sviđa ovakav način nastave. Željeli bismo im omogućiti da mogu birati radionice i predavanja i da to mogu odraditi u jednoj smjeni, no u tome smo spriječeni jer smo velika škola. Sigurna sam da ćemo nastaviti tradiciju i da ovu školu i sljedeće školske godine čeka dan otvorene nastave.” istaknula je ravnateljica OŠ “Mato Lovrak” Vesna Lončar Cindrić.

Komentari
Prethodni članakSocijalna samoposluga u Novoj Gradiški
Sljedeći članakGodišnje klananje u župi svete Marije Magdalene