Žitelji Općine Nova Kapela s više prigodnih sadržaja danas proslavljalju Dan općine i blagdan svete Klare. Najznačajniji datum u životu svake općine prigoda je za rezimiranje svega učinjenog u protekloj godini, stoga je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća načelnik Ivan Šmit progovorio o svemu učinjenom, ali i o planovima za buduće razdobolje.

Tijekom prijepodneva upriličen je, sada već tradicionalni, robni i stočni sajam uz svetu Klaru, koji je ove godine bio iznimno dobro posjećen, a svatko je mogao pronaći nešto za sebe.

Tijekom prijepodneva u župnoj crkvi u Novoj Kapeli služena je sveta misa, a potom su kod središnjeg spomen obilježja položeni vijenci i odano dužno štovanje poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima. Upriličena je i izložba slika ulja na platnu mještanke Nove Kapele Blaženke Benković.

I ove su godine na svečanosti obilježavanja Dana općine u Novoj Kapeli bili brojni gosti i uzvanici, župan Danijel Marušić, zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Klara Šćuka, zamjenik gradonačelnika Grada Nova Gradiška Borislav Vidošić i koordinator za branitelje Vlatko Greiner, načelnik Općine Staro Petrovo Selo Nikola Denis i zamjenik načelnik Josip Kolodziej, načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić i zamjenica nčaelnika Željka Ćorak, načelnik Općine Brodski Stupnik Goran Jelinić te predstavnici Općine Nova Kapela, općinski vijećnici, predstavnici obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, udruga, ustanova i institucija te javnog i politčikog života općine. Sjednicu Općinskog vijeća otvorio je predsjednik Anto Žagrić.

 

Načelnik Šmit: Raspisujemo poziv kojim ćemo mladim obiteljima darovati 30 tisuća kuna za kupnju ili gradnju kuća

O stanju u Općini Nova Kapela progovorio je načelnik Ivan Šmit:

– Prvih godinu i dva mjeseca novog mandata je brzo prošlo i ja mogu reći, bez ikakve lažne skromnosti, da sam u ovih pet godina otkako sam načelnik skupio dovoljno znanja i iskustva i da smo u ovoj petoj godini mandata ostvarili najbolje rezultate.

To se vidi iz iznosa novčanih sredstava koje smo uspjeli realizirati. Ponosan sam što smo u zadnjih godinu dana cijelu našu Posavinu preklrili cijelom vodovodnom mrežom, sretan sam što se uspjelo iznaći dva milijuna kuna da se to izgradi.

Iznimno sam ponosan da smo prošli na dosada najvećem europskom projektu, to je izgradnja cesta Seoce – Siče gdje ćemo bespovratno dobiti četiri milijuna kuna. U sljedećih desetak dana očekuje se potpisivanje ugovora, a do kraja godine i krenuti s radovima.

Ponosan sam i na suradnju s našom Brodsko posavskom županijom. U zadnjih godinu dana izgradili smo tri para autobusnih ugibališta u Srednjem, Donjem Lipovcu i Batrini gdje je uloženo oko milijun kuna.

Tu je i program “Zaželi”, gdje je zaposleno 30 žena, a vrijednost projekta oko četiri milijuna kuna. Sada, kada govorim o tim pustim milijunima, čovjek bi rekao da svi mi ovdje bajno živimo, međutim, to baš i nije tako. Svjedoci smo iseljavanja stanovništa i to jasno i glasno treba reći.

To nije nešto što se dogodilo jučer niti će stati. Prije pet, šest godina glavni razlog odlaska je nedostatak posla.

Danas se vrijeme promijenilo, posla ima, međutim, ljudi koji odlaze odlaze prije svega zbog većih plaća, nepravde, nepoštenja… Puno njih odlazi zbog nekog sitnog zadovoljstva i osjećaja nepravde u ovom društvu. Stoga se svi mi moramo ovdje truditi da se osjećamo jednako.

Općina Nova Kapela je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća donijela jednu demografsku mjeru kojom smo odlučili da u sljedećem periodu nećemo više puno ulagati u ciglu, kamen, cestu, domove, staze. Nećemo s time stati, ali ćemo veliki dio sredstava usmjeriti u demografske mjere.

Prije svega bih pohvalio inicijativu Vlade za Projekt “Slavonija”, to je dobra stvar i radi se o dugoročnim mjerama.

Međutim, nama trebaju kratkoročne mjere kojima ćemo zadržati stanovništvo.

Stoga, smo donijeli odluku da ćemo svakoj mladoj osobi ili obitelji do 40 godina koja želi graditi ili kupiti kuću, dati 30.000,00 kuna. Za ovu smo godinu osigurali sredstva za deset kuća, nagodinu ćemo osigurati sredstva za još 10 do 15 kuća.

Možda to i nije puno, ali predstavlja znak pažnje i poziv mladima da ostanu.

Javni poziv će uskoro biti raspisan, papirologija će biti jednostavna. Jedini uvjet koji postavljamo je da tu kuću, odnosno adresu, zadrže sljedećih deset godina. Ovo je prvi korak, a nastavljamo i dalje.

Zahvaljujem se i našem županu koji nam je u posljednje vrijeme puno pomogao. Političke opcije i stavovi ne trebaju biti opreka uspješnom radu.

Zahvaljujem se djelatnicima općinske uprave na predanom radu. Zahvaljujem se svima vama koji djelujete u gospodarskom i društvenom životu.Svatko od nas pridonosi na svoj način, radom u udruzi, razvijanjem obrta, plaćanjem poreza. Tako se gradi napredno društvo.

Sve to znači domoljublje i stoga vam svima od srca zahvaljujem. Ovo možda nije svečani govor, već govor koji održava realno stanje stvari. Imamo snage i volje da nastavimo dalje – zaključio je Šmit.

 

Politička opredjeljenja ne trebaju biti prepreka dobroj suradnji

Riječi podrške nastojanjima načelnika Općine Nova Kapela Ivana Šmita i njegove uprave uputili su i načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić, zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić te župan Danijel Marušić:

– Svim stanovnicima Općine Nova Kapela čestitam Dan općine. Poklonili smo se žrtvama hrvatskih branitelja, ta imena ne smiju biti samo na pločama, već i u našim srcima. Svi oni su danas s nama, a to smo potvrdili i danas na svetoj misi. Svi smo danas ovdje zajedno, bez obzira na različitosti i politička opredjeljenja. Danas su ovdje svi oni koji vole ovu općinu. Ovo je naš dom i stoga nam je srce veliko. Gospodine načelniče, iznimno mi je drago imati suradnike poput Vas i Vaših djelatnika. U ime Brodsko posavske županije zahvaljujem se svima na suradnji i predanom radu. Želim vam puno uspjeha u radu i ostvarenje svih zacrtanih projekata – kazao je župan Marušić.

Svojim glazbenim nastupom program su uveličalil članovi Matice umirovljenika Općine Nova Kapela.

 

Poslijepodne i navečer pučka fešta

U 16,00 sati u centru Nove Kapele kreće mini turnir u rukometu za djevojčice te vježbe vatrogasne mladeži dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja općine. U 17,00 sati kreće cestovna utrka Stara Kapela – Dragovci – Batrina – Nova Kapela te utrke konjskih zaprega.

Od 18,00 sati snage će odmjeriti ekipe nogometnih klubova “Slavonac” i “Drežnik”.

U 20,30 minuta na ljetnoj pozornici u Novoj Kapeli kreće zabavni program, nastupaju pjevačke skupine Udruge umirovljenika Nova Kapela i “Golubice” te gosti večeri – Tamburaški sastav “Fijaker”.

U 22,00 sata počinje i veliki vatromet, a organizatori su se pobrinuli i za dobar zalogaj.

– Očekuju vas besplatni čobanac i fiš za koji će se pobrinuti članovi lovačkih i ribičkih udruga s područja općine. Dođite ovog vikenda u Novu Kapelu, proslavite blagdan svete Klare i Dan općine i dobro se zabavite – kaže načelnik Općine Nova Kapela Ivan Šmit.

Foto: Tamara Magdić

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakFran Rakonić s Hrvatskom reprezentacijom u finalu Nations Challengea
Sljedeći članakGlavni tajnik SDP-a tvrdi: “Požega će iznjedriti novog hrvatskog premijera”