Proljeće je za mnoge najljepše godišnje doba, s razlogom naravno jer tijekom ovog godišnjeg doba priroda ima priliku pokazati svu svoju ljepotu, boje i raskoš. Temperatura zraka je ugodna, lagani povjetarci njišu grane, sunce i duži dani su na vidiku…

Drveće pupa, a rano proljetno cvijeće cvijeta u živopisnim bojama.

Savršeno vrijeme za sadnju cvijeća u vrtu u kojem ćemo uživati već u kasno proljeće, ljeto pa sve do jeseni!

Kada je najbolje vrijeme za sadnju?

Ne postoji određeni datum kada bi trebali saditi cvijeće. Sadnja cvijeća ovisi isključivo o vremenskim uvjetima i vrste biljke. Neki ljubitelji cvijeća već sa prvim zrakama sunca počinju sadnju cvijeća, što je pogrešno, jer neke biljke neće preživjeti povremeni mraz koji se javlja u rano proljeće. Za vas smo odabrali cvijeće koje se sadi u proljeće.

BEGONIJE

 

Begonije oduševljavaju ne samo svojim krasnim, šarenim cvijetovima već i lijepo raspoređenim listovima. Pravi je ukras kako za balone tako i vrtove. Sade se u blago kiselu podlogu bogatu hranjivim sastojcima. Ne vole previše vlage, a savršena podloga za begonije ona je pripremljena od mješavine treseta sa zemljom ili kompostom.

Ukoliko želite da biljke rano procvjetaju, sadite ih u zatvorenom prostoru početkom ožujka, potom ih, kada prestane opasnost od mraza preselite van.

DALIJE

Dalije su predivne visoke biljke koje svakom vrtu daju neku vrstu ‘drame’. Obožavaju sunce i ne zahtijevaju preveliku brigu. Zalijevati ih treba samo u slučaju suše. Sjeme dalije možete posaditi u 4. mjesecu direktno u gredice, a cvjetaju čitavo ljeto do prvih zahlađenja.

NEVEN

 

Neven je omiljena biljka vrtova, a osim ljepotom osvaja i svojim ljekovitim svojstvima. Sjeme nevena sadi se u travnju, a cvate od svibnja sve do prvih zahlađenja. Kako bi zadržao svoju ljepotu, neven je potrebno redovito optrgavati. Ukoliko ga namjeravate koristiti za liječenje ili čaj, najbolje vrijeme za berbu je u kolovozu, jer je tada cvijet nevena tada najkvalitetniji.

SUNCOKRET

Suncokret se sije u proljeće, najčešće u svibnju, a cvate od srpnja do rujna. Idealan je za sadnju uz ogradu. Voli sunce i vlagu, a tlo pogodno za njegov rast je ono bogato dušikom. Pri uzgoju suncokreta velika važnost pridaje se gnojidbi fosfornim gnojivima jer je fosfor ključan za cvatnju.

MAĆUHICE

Iako ih je najbolje saditi u jesen, ovaj dvogodišnji cvijet može se saditi i u proljeće. Krase vrtove i balkone, a često ih se može vidjeti i posađene na grobljima. Ima i bogata ljekovita svojstva, liječi od reume, artritisa, a posebno je dobra kod problema s disanjem te kožnih oboljenja kao što su ekcemi ili akne. Maćuhice cvatu od proljeća, a kako nisu zahtjevne dobro podnose i sunce i sjenu. Potrebno ih je jedino redovito zalijevati i optrgavati uvele cvjetove.

Pored sezonskog cvijeća u vrt možete posaditi i neko višegodišnje:

Plamenac – sadite u dobro drenirano tlo koje je u polusjeni.

Lažni ljiljan ili Hemerocallis – cvijeće koje voli vlažno tlo.

Clematis – puzavac, obožava sunčane pozicije, dolazi u više boja.

Sadnja

Prilikom sadnje treba pripaziti na dubinu sadnje i zemlju u koju planiramo posaditi biljke. Treba imati na umu da gomoljasto i lukovičasto cvijeće ne podnosi stajski gnoj i nepropusno tlo, nstoga tlo treba biti pjeskovito, odnosno propusno.

Manje lukovice treba saditi cca 15 cm u dubinu, dok veće na dubinu od cca 30 cm.

Savjet plus

Sadite biljke nakon što prestane povremeni mraz. Biljke koje se presađuju s mjesta na mjesto mogu se presaditi čim vlažnost zemlje to dopusti i kada se zemlja odmrzne. Gomolji se mogu saditi čim temperatura zemlje prijeđe 5 stupnjeva Celzijusa.

Foto: Ilustracija 
Izvor: Radio Banovina

Komentari
Prethodni članakKuna ojačala prema euru na dnevnoj i tjednoj razini
Sljedeći članakA1- pravo mjesto za pokrenuti se i posvetiti zdravlju nakon blagdana