Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška i ove se godine pridružilo obilježavanju Svjetskog dana zdravlja kako bi nastavili širiti svjesnost o brizi za zdravlje te nužnosti preventivnih pregleda.

Prošle godine uz Udrugu Hepatos iz Splita obavljeni su pregledi jetre, a ove godine u fokus su stavili zdravlje oka. U suradnji s liječnikom specijalistom oftamologom dr. Marijom Štefanović organizirali su preventivni kontrolni pregled očnog tlaka za ciljanu rizičnu skupinu pacijenata.

Kako ističe ravnatelj GDCK Dario Pauković, jedna od zadaća Crvenoga križa je i briga o zdravlju, stoga su brojne svoje aktivnosti odlučili usmjeriti na to kako bi podigli svijest sugrađana o važnosti preventivnih pregleda i ovakvim akcijama im pomogli da kontroliraju stanje svoga zdravlja. Želja nam je da konkretnim aktivnostima i konkretnim pregledima pomognemo građanima. ” – naglasio je.

“Ove godine smo odlučili fokus stavili na zdravlje oka. Glaukom je bolest koja ne boli i koja se ne otkriva bez pregleda, a može dovesti do trajnog gubitka vida. S obzirom da nema vanjskih znakova poput bolova, crvenila i slično, ovim putem nastojimo pridonijeti sprječavanju nastanka ove bolesti i proširiti znanje i svjesnost o obveznim kontrolama očnog tlaka.” – dodaje ravnatelj.

Dr. Marija Štefanović naglašava kako je mjerenje očnog tlaka samo jedan dio očnog pregleda, ali iznimno važan: “Obzirom da je glaukom bolest koja u ranoj fazi ne pokazuje simptome, neizmjerno je važan probir u populaciji iznad četrdeset godina, jer je dokazan rast prevalencije glaukoma s dobi. Neotkriven i nemjeren očni tlak može izazvati oštećenje očnog živca, odnosno glaukom, a posljedično dovesti i do gubitka vida. Stoga smo ovom akcijom željeli napraviti probir i kontrolu očnog tlaka kod stanovnika Nove Gradiške i podsjetiti sve pojedince na važnost čuvanja općeg zdravlja, pa tako i zdravlja oka.” – naglasila je dr. Štefanović.

Komentari
Prethodni članakDoktor za drveće: „Gradovi s više zelenila, imaju manje depresivne građane!“
Sljedeći članakZa vikend u kinu animirani film Super Mario Bros.