Protekli tjedan obilježen je kao crni niz na hrvatskim prometnicama. Od srijede poginulo je čak 11 osoba, a samo je u srijedu poginulo njih petero.

Prometni stručnjak Željko Marušić za Media servis objasnio je koji su mogući uzroci ovolikog broja nesreća u samo nekoliko dana, ali i predlaže koje bi bile nužne mjere kako bi se broj smrtnosti na cestama smanjio.

U Međimurju je u frontalnom sudaru poginuo mladi par i starija žena. Istog dana je u Dugopolju osobno vozilo sletjelo s kolnika pri čemu je poginula vozačica, a samo par minuta kasnije u Šibeniku je automobil sletio s ceste te je vozač na mjestu preminuo. U Marindvoru je u srijedu u naletu automobila poginuo i pješak. Tragična nesreća dogodila se i dan kasnije. U Runovićima su život izgubila dvojica maloljetnika, a u Slavoniji su u prometnoj nesreći zbog nepropisne brzine poginule također dvije osobe. No, nažalost ni tu nije kraj. U Sinju u sudaru osobnog i kombi vozila, na mjestu događaja smrtno stradao 19-godišnji vozač. Šokantan je podatak da je čak sedmero poginulih mlađih od 25 godina. Tragičan niz na hrvatskim cestama analizirao je prometni stručnjak Željko Marušić.

 – Mnoge nesreće nakon izlijetanja završavaju tragično, a ne bi trebale. Moramo sanirati opasna mjesta, a to su sve zone izlijetanja prema odvodnim kanalima koje su ispresijecane s armirano betonskim prilazima. Njih treba zaštititi ogradama, ležećim policajcima, a uz to i kamerama –

Iako su se posljednjih dana zaredale teške prometne nesreće, primjenom novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama ipak je znatno pao broj poginulih u prometu. No, strože kazne očito nisu dovoljne, gdje onda treba staviti fokus?

– Na povećanje izvjesnosti kažnjavanja. Treba djelovati u vremenima i okolnostima kada se najviše očekuju pogibelji. Dakle, to su noći vikenda, pogotovo prva noć. Nije problem saznati gdje se naša mladež okuplja i onda prilagoditi opremu i strategiju te hvatati prekršitelje čim sjednu za volan, prije nego što dođu u pogibelj – kaže prometni stručnjak

Osim postavljanja više radarskih kamera na prometnice i poticanja na izvjesnost kažnjavanja, Marušić kao nužnu mjeru predlaže sljedeće:

– Moramo ići prema izvorištu problema. Treba unaprijediti pravosuđe, kako nam se ne bi događale skandalozne situacije da osobe koje su zadužene za pravosudni sustav, odnosno osobe koje su ključne rade najveće probleme”. Ovih dana društvenim mrežama širi se hashtag #NetkoteČeka. Naime naziv je to kampanje koju je pokrenuo lokalni nogometni klub u kojemu su igrala dvojica mladića stradalih u prometnoj nesreću u Runovićima. Cilj kampanje je podsjećati sve na izniman oprez pri vožnji i ponašanju u prometu kako se ovakve i slične tragedije ne bi događale – zaključuje

 

Komentari
Prethodni članakSto godina od smrti požeškog romanopisca Ivana Mesnera
Sljedeći članakProvalnica uhvaćena “na djelu”, svađa i tuča ispred ugostiteljskog objekta u Novoj Gradiški