root : U nedjelju 10. siječnja u 18,00 sati bit će misa zaTita

“Tko hoće da ide u crkvu i da se moli – nek’ se moli; ja se tome ne protivim. Širile su se vani razne priče o tome da se mi borimo protiv crkve, vjere, da hapsimo vjernike. Tačno je da smo mi hapsili i neke od njih, ali samo one koji su sarađivali sa okupatorom”.

“SLUŽENJEM mise za Tita, izjednačavate Tita s Antom Pavelićem!”, napisao je stanoviti Hrvoje Petrov Horvat pod pozivom na misu za Josipa Broza Tita objavljenom na Facebooku. To je samo jedan od tisuća komentara koji su zapljusnuli tu stranicu otkako je u župnom uredu zagrebačke crkve Sv. Marka Evanđelista uplaćena misa za dušu Josipa Broza, poznatijeg kao Tito.

Na prvu loptu može izgledati kao da je Hrvojeva tvrdnja točna, a zapravo je besmislena. Kada bi bila točna to bi značilo da svaku dušu kojoj se služi misa izjednačavamo s Antom Pavelićem. Svi naši pokojni, za koje svećenici drže obred, bili bi izjednačeni s neosuđenim zločincem. A, to je, naravno, nemoguće.

Hrvojev komentar zapravo je benigan. Za razliku od mnogih drugih koji su otvoreno pozivali na nasilje, prijetili, širili mržnju ili iznosili notorne povijesne neistine. Većina njih je na stranici dobila nadimak “pampers ustaše” jer se uglavnom radi o dječici koja manjak obrazovanja i odgoja nadoknađuje mržnjom i idiotlucima pokupljenim s internetskih revizionističkih stranica, piše Index.

Skuhajte ga s grahom i pojedite

“Evo prijedoga jugokomunjarama… tražite od beograda da vam iskopaju trulog bitu pa ga za dan mladosti skuhajte u kazanu sa grahom i pojedite kako bi duh druga vam tite viječno živio u vama….nahranite si djecu i pse snjime nek i oni zavole voljenog vam maršala pedofila”, piše Andrija Mijatović, koji je svojim brojnim komentarima zasigurno pridonio popularnosti stranice. Njegovo mišljenje, ako se ova nakupina riječi može nazvati mišljenjem, donosimo kako je napisano.

Njegov istomišljenik Zvonimir Kapitan, pak, kaže: “Sjajna zvijezdo iznad Metkovica pozdravi nam Antu Pavelica …. To je sve kaj ja imam za rec o covjeku koj je ubijo moje pradjedove stoka komunisticka i antikristićka to samo u Hrvatskoj ima da se misa sluzi za nekoga koj je ubijo svecenike i kršćane koji idijoti mogu samo doc na tu imbecilnu ideju nek ode na most Mladosti i nek se iti z njega po mogucnosti zavezan za vercu cementa od 25kg ZDS”.

Svašta je tu nadrobljeno i potrebno je puno strpljenja da bi se iz nepismenog izlaganja pokušao izvući neki smisao. Nakon puno razmišljanja došli smo do zaključka da se Zvonimir protivi služenju mise za grešnu dušu Josipa Broza. Baš kao i Žarko Radulović koji piše: “Dolazim na misu samo zato da vam jebem mater jugosrbokomunistoateističkočetničkosrpsku! KALJATI IME BOŽJE OVAKVIM IZRODOM “HRVATSKIM”!”. Nadamo se da će Žarko doći na misu i da će se okrijepljen molitvom ipak malo smiriti.


Aluminijska kapica na glavi

Zanimljiv je i stav Roberta Tonje: “Šta će Titu misa kad je on Židov. Židov je neprijatelj Boga i Čovjeka..”. Osim što je njegova tvrdnja povijesno netočna, još je i odvratno antisemitska. I nije jedini koji je svojom mržnjom prema Židovima zagadio stranicu mise koja će se služiti u hramu Crkve koja je proizašla iz učenja jednog Židova, Isusa Krista.

I još je mnogo jednako bljutavih komentara. Našlo se tu i masona, i desetljetnih zavjera, i zamjene identiteta i svega onoga što se vrti u glavama nositelja kapica od aluminijske folije. Ili crnih, filcanih, sa slovom U na čelu.

Normalan čovjek i religijski običaji

Istini za volju, i kod onih kojima je draga uspomena na Tita našlo se glupih misli.
Tako Ljubica Hazeić kaže: “sram vas bilo, normalnom coveku pravite religijske obicaje
pu, sljam”.

I što da joj čovjek na to odgovori. Josip Broz je kršten i ako ima imalo istine u učenju crkve koja ga je kao dijete uzela u svoje krilo njegova duša se danas nalazi u čistilištu. Mnogo je griješio za života, vjerojatno nema Božje zapovijedi koju nije prekršio. Zato za njegovu dušu treba moliti i nadati se da će biti izbavljena iz muka. Sam Josip Broz u jednom intervjuu o vjeri i vjerskim ritualima je ustvrdio sljedeće:

“Tko hoće nek’ se moli – ja se tome na protivim”

“Tko hoće da ide u crkvu i da se moli – nek’ se moli; ja se tome ne protivim. Širile su se vani razne priče o tome da se mi borimo protiv crkve, vjere, da hapsimo vjernike. Tačno je da smo mi hapsili i neke od njih, ali samo one koji su sarađivali sa okupatorom”.

Eto, i iz njegovih usta je došla dozvola da se održi i pohodi misa. I održat će se u zagrebačkoj crkvi Sv. Marka, na Trgu sv. Marka između Sabora i Vlade, dana Gospodnjega 10. siječnja 2016. godine u 18 sati.

Komentari
Prethodni članakApel ženske meže Hrvatske mandataru: Ćorušić,Kunst i Šterc, ne mogu biti ministri
Sljedeći članakZavršena je zimska malonogometna liga Staro Petrovo Selo 2016. u organizaciji MNK “NG” Nova Gradiška.