U organizaciji Udruge specijalaca Domovinskog rata Ris Kutina i Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrova u Čovcu je obilježena 22. obljetnica pogibije najmlađeg specijalca, Risa Željka Šlata, te Tigra Tugomira Brajkovića. Njihovi suborci, rodbina , predstavnici civilne vlasti i ostalih postrojbi koje su  se 1991. godine suprostavile agresoru na širem okučanskom području su uz molitvu koju je predvodio župnik župe Sv. Vida Okučani fra Mario Radman, položili vijence i zapalili svijeće ovim hrabrim braniteljima. Tom prigodom su predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade general Tomo Medved i otac poginulog Tugomira, Ivan Brajković otkrili spomen obilježje ovom Tigru koji se nesebično žrtvovao za obranu domovine.

Risovi su spomen obilježje poginulom specijalcu Željku Šlatu podigli i otkrili 2011. godine. U prigodnom govoru general Medved je pozdravio roditelje i rodbinu poginulih branitelja te podsjetio na te teške ratne dane 1991. godine i naglasio da svi moramo poštovati žrtvu poginulih suboraca kako bi ostavili trag i istinu o domovinskom ratu budućim naraštajima.
Skupu su se obratili i zamjenik gradonačelnika Kutine Josip Marić, gradonačelnik Novske Vlado Klasan, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana 108 brodske brigade Pavo Naletilić, predsjednik udruge hrvatskih branitelja 121. novogradiške brigade Mato Modrić, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Ante Zovak  te načelnik općin Okučana Aca Vidaković.

 

Ovo je treće okupljanje branitelja  u Čovcu koje su pokrenuli  pripadnici Udruge specijalne jedinice policije Ris Kutina. Uz inicijativu za izgradnju spomen obilježja organizirali su i tradicionalni malonogometni turnir Ris u srcu.  Nogometna utakmica u kojoj su igrali Risovi I djelatnici policijske postaje Okučani je završila pobjedom Okučanaca s 3:0.
Sestre pokojnog specijalca Željka Šlata Suzana i Vera su i ove godine došle odati počast svom bratu , najmlađem pripadniku specijalne jedinice policije koji je poginuo u domovinskom ratu.
Obadvije spomen ploče je bez naknade napravio okučanski klesar Ilija Tolić.
Vršitelj dužnosti predsjednika Udruge specijalne jedinice policije  Domovinskog rata Ris Kutina  Žan Žafran je na kraju protokolarnog dijela obilježavanja pogibije hrvatskh branitelja u Čovcu zahvalio svima nazočnima a naročito općinskom načelniku Aci Vidakoviću, njegovim suradnicima I Komunalnom poduzeću “Sloboština” na čelu s direktorom Ivanom Golub.
Okupljanje je počelo na platou ispred Okučanske crkve odakle su se okupljeni uputili u Spomen sobu VRA “Bljesak” gdje su se upisali u spomen knjigu i pogledali dokumentarni film o samoj VRA “BLJESAK”.
 Pohvalili su uloženi trud u postavljanju Spomen sobe, a general Tigrova je darovao Spomen sobi Monografiju 1. gardijske brigade Tigrovi i obećao pomoć kako bi Spomen soba bila što bogatija eksponatima iz iz VRA Bljesak i domovinskoog rata.

Autor: Općina Okučani

Komentari
Prethodni članakE-dnevnik u OŠ A. Starčevića u Rešetarima
Sljedeći članak13. biciklijada “Sigurno i vješto u prometu”