Nova akademska i članska godina krenula je i za članove novogradiške Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora. S predavanjima i druženjem krenuli su proteklog četvrtka, a o najnovijim saznanjima iz područja gastroprotekcije, NSAR i Helicobacter pylori okupljene je liječnike upoznao Luka Sedmak, dr. med. specijalist gastroenterologije u Općoj bolnici Nova Gradiška:

– Danas ću predavati o gastroprotekciji, nesteroidnim antireumaticima, njihovoj upotrebi, helicobacter pilary infekciji, o nečemu što je dosta često u našoj praksi. Sve se više povećava upotreba nesteroidnih antireumatika, helicobater pilary infekcija je svima poznata sa svojim rizičnim čimbenicima na gastritise, čireve, rak želuca. Govorit ćemo i o tome kako to izbjeći, kome otkriti, kako liječiti i pokušati izbjeći ulkuse i sve ostale komplikacije. Rizični čimbenici su, prije svega, dob, stariji od 65 godina. Ukoliko se uzimaju visoke doze nesteroidnih antireumatika, ukoliko se uzimaju neki drugi lijekovi uz njih i ukoliko netko ima ranije kardiovaskularne bolesti, sve su to stvari na koje moramo obraćati pažnju i korigirati dozu nesteroidnih antireumatika i inhibitora protonskih pumpi koje su temelj u liječenju i prevenciji komplikacija. Svako ovakvo predavanje je izuzetno korisno za liječnike, u našoj je struci konstantna edukacija itekako nužna, stoga se nadam da će i ovo predavanje polučiti željene efekte i da ćemo svi zajedno ponešto naučiti – kaže dr. Sedmak.

Novogradiška Podružnica Hrvatskog liječničkog zbora broji stotinjak članova

Na čelu novogradiške Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora je dr. Slavica Konjević Pernar:

– Tradicionalno, krajem rujna započinjemo s našim mjesečnim druženjima i novom akademskom godinom. Večeras nam je gost dr. Luka Sedmak, specijalist gastroenterologije koji će nam donijeti nova saznanja i upoznati nas s novim aktualnostima iz ovoga područja. Ne možemo svi sve pratiti, uglavnom se fokusiramo na vlastito područje i uže specijalnosti, stoga su nam ovakva predavanja izuzetno bitna. Medicina napreduje iz dana u dan, mi liječnici moramo biti u trendu, i s dijagnostičkom terapijom, postupcima, protokolima liječenja koji su bitni svima nama. Ovdje su s nama ne samo bolnički liječnici, već i liječnici obiteljske medicine kojima je to itekako bitno. Novogradiška podružnica Hrvatskog liječničkog zbora broji stotinjak članova, imamo i umirovljenika, dobivamo i nove članove. Naravno da nisu svi jednako aktivni, uglavnom, Podružnica živi i kada dođemo na Glavni odbor u Zagreb možemo ravnomjerno stati uz zagrebačku Podružnicu Hrvatskog liječničkog zbora. I u ovoj godini nastavljamo s našim redovitim predavanjima, nadamo se da su, što se tiče epidemiološke situacije, bolja vremena pred nama. Uvijek je bilo da smo se okupili, prenijeli nove ideje, stekli nova iskustva, ja vjerujem da će tako biti i ove godine – kaže dr. Konjević Pernar.

 

Komentari
Prethodni članakSamoposlužna košnica Josipa Sudića
Sljedeći članakU Kino Nova Gradiška stižu “Otpisanci”