Već su neko vrijeme cijene plina na svjetskom tržištu u nekontroliranom porastu. Tako je primjerice na nizozemskoj burzi, TTF-u, referentnom europskom plinskom tržištu, cijena plina ovih dana skočila na 89 eura po megavatsatu. Ogromna je to inflacija, ako se uzme u obzir da je u siječnju megavatsat plina košta svega 17 eura.

Mnogi se stoga boje nestašice plina, no u Hrvatskoj ne bi trebalo biti razloga za zabrinutost. Naime, svi distributeri plina u našoj zemlji tvrde da imaju dovoljne zalihe do proljeća, a iz Hrvatske energetske regulatorne agencije poručuju da je trošak nabave plina već ranije određen za razdoblje od 1. travnja 2021. do 31. ožujka 2022., pa do poskupljenja neće doći.

Dodaju da se krajnja cijena plina za kućanstva utvrđuje metodologijom utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu. Tako će HERA trošak nabave plina za razdoblje nakon 31. ožujka 2022. objaviti najkasnije 10 dana prije tog roka, prenosi Net.

“Uzlazni trend kretanja cijena plina zabilježen na europskim plinskim tržištima u dosadašnjem dijelu godine mogao bi, dakle, utjecati na povećanje iznosa troška nabave plina u razdoblju od 1. travnja 2022., no napominjemo da nije moguće predvidjeti kretanje cijena u preostalom referentnom razdoblju do 28. veljače 2022., a time i njihov utjecaj na trošak nabave plina i krajnju cijenu plina za kućanstva koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom od 1. travnja 2022.”, poručuju iz HERA-e.

“Ugovaranje nabave plina za potrebe HEP grupe za sljedeću ogrjevnu sezonu u većoj mjeri obavljeno je u prvoj polovici ove godine te trenutačne cijene plina na europskim tržištima ne bi trebale imati znatniji utjecaj na cijene plina u RH koje isporučuje HEP grupa u predstojećoj ogrjevnoj sezoni”, poručuju iz HEP-a.

Komentari
Prethodni članakU četvrtak i petak u kinu – Obitelj Adams 2: Izlet
Sljedeći članakMirela Relković: Zašto ProknjižiMe?