Pred nama je još jedna tužna godišnjica enormne žrtve koju je Vukovar podnio tijekom srpske agresije na Hrvatsku. Danas, na 27. godišnjicu pada grada tradicionalno će biti formirana Kolona sjećanja, u kojoj će biti vukovarski veterani, obitelji ubijenih i nestalih branitelja i civila, državni vrh te deseci tisuća građana iz cijele Hrvatske. Komemoriranje žrtava nastavit će se i u ponedjeljak i utorak.

U Vukovaru se danas obilježava 27. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.
U grad su stigli brojni hrvatski građani kako bi odali počast poginulima i ubijenima u agresiji bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad. Vukovar je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za grad završila je 18. studenoga 1991. njegovom okupacijom. Nakon najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade poginula su 1624 hrvatska branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.
Okupacija je značila protjerivanje većine nesrpskoga stanovništva iz grada i okolnih naselja, a ratni zločin počinjen je nad ranjenicima i osobljem vukovarske bolnice na Ovčari.
Prema podacima vukovarske bolnice, ranjeno je 1219 branitelja i civila. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Stotine djece ostale su bez roditelja, a još danas 300-tinjak je Vukovaraca i dalje na popisu nestalih. Biskupi su odlučili da se ovogodišnji spomen na žrtvu Vukovara i druge žrtve obilježi zvonjavom zvona svih crkava u Hrvatskoj u nedjelju, 18. studenoga, u 18 sati i 11 minuta.

Nećemo i ne smijemo zaboraviti, vjerujemo da svako srce u Hrvatskoj danas kuca za Vukovar. Upalite svijeću, pomolite, sjetite se njihovih stradanja jer Vukovar se nikada zaboraviti neće!

 

Komentari
Prethodni članak3.Sajam vjenčanja: manifestaciju glamura začinilo predstavljanje Nacionalnog kostima Miss Universe Hrvatske
Sljedeći članakEvo tko će sve morati kupiti novi televizor i zašto?