U protekle tri godine Općina Cernik povukla je oko 70 milijuna kuna iz raznih europskih i nacionalnih fondova, zahvaljujući kojima je realizirano niz razvojnih projekata. Koliko se ulaže u projekte govori i podatak da je ovogodišnji općinski proračun višestruko uvećan.

-“Proračun Općine Cernik koji je oko 6.000.000 kuna, ove godine digli na čak 30.000.000 kuna i to zato što su tu ušli određeni projekti koje smo morali staviti u proračun. Mi smo mala općina, ali nastojimo sve projekte za koje nam se pruži prilika da ih implementiramo u našoj općini.” – rekao je načelnik Vitomir Žakić

Jedan od provedenih projekata je rekonstrukcija, opremanje i energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića “Matija Gubec” ukupne vrijednosti oko 3,5 milijuna kuna, a slijede projekti obnove školskih zgrada u Cerniku i Šumetlici za koje su dobili 600.000 i 200.000 kuna.

Zahvaljujući projektu aglomeracije Nova Gradiška – Rešetari – Cernik, Općina Cernik dobila je i novi sustav vodoodvodnje.

-“Dobili smo priključke za vodu i kanalizaciju u mjestu Cernik za sve one koji nisu imali, a u Giletincima je provedena kanalizacija.” – dodao je Žakić

Isprojektiran je i novi vodovodni sustav za mjesto Giletinc, koje bi uskoro trebalo dobiti i plinsku mrežu. Preko Vodovoda Zapadne Slavonije i Hrvatskih voda provedeni su priključci za vodu u mjestima Šumetlica i Baćindol, dok je u planu dovođenje priključaka u Baničevac.

Dvogodišnji projekt “Zaželi – program zapošljavanja žena” za projekt “Želim Napredovati Aktivno” koji je išao preko LAG-a Zapadna Slavonija, a preko kojeg je zaposleno 9 žena i jedan koordinator završava ove godine. Međutim program ide dalje kao samostalan projekt Općine Cernik kojim se planira zaposliti 30 žena na godinu dana.

Komentari
Prethodni članakDruga prilika: Budite konkurentniji na tržištu rada, upišite besplatne edukacije!
Sljedeći članakOtkrijte Brodsko – posavsku županiju: Ovih pet spomenika ne smijete propustiti