Cijeniti i njegovati pisanu riječ, naš jezik kojim se ponosimo i njegujemo, intencija je i nakana bila organizatora jedinstvene i tradicionalne manifestacije koja je 26. godinu zaredom jučer održana u Cerniku .

Susreti su to malih pjesnika Slavonije i Baranje kojima je uspješan organizator već godinama Osnovna škola „Matija Gubec” iz Cernika. I ovogodišnji su susreti okupili brojne male pjesnike iz 5 Slavonskih županija, kao i iz prijateljskih osnovnih škola iz, Zlatara, Primoštena i Usore, te iz Bosne i Hercegovine.

Cernički “Susreti malih pjesnika Slavonije i Baranje” promiću kreativnost i dječje stvaralaštvo, a ove godine na natječaj se prijavila 31 škola s ukupno 97 radova. 

Dobrodošlicu svima poželjela je ravnateljica škole domaćina Reza Benković:

-“Ovu manifestaciju održavamo već 26. put s ciljem očuvanja naše bogate jezične tradicije, a ona tvori i čuva naš identitet. Ponosni smo što smo baš mi domaćini pjesničkog stvaralaštva učenika Slavonije i Baranje, što smo domaćini manifestaciji štokavskoga narječja koja svojim rezultatima postaje obilježje postojanosti, svestranosti i kontinuiteta.” – rekla Benković

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a istu je podržala i Općina Cernik na čelu s načelnikom Vitomirom Žakićem:

-“Ova manifestacija slavi hrvatsku riječ, pisanu i izgovorenu. Drago nam je što smo sudionici tog događaja i ponosni smo što traje već 26. godina te što se odvija upravo u Cerniku.” – istaknuo je Žakić

Manifestaciju je otvorila Vesna Blumenšajn voditeljica Odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu, dok je riječi blagoslova uputio gvardijan cerničkog Franjevačkog samostana fra Vjenceslav Janjić.

Težak zadatak imao je stručan ocjenjivački žiri: profesorica i spisateljica Đurđica Stuhlreiter, ujedno i predsjednica žirija, pjesnikinja i spisateljica Evica Kraljić, te profesorica Vjekoslava Bagarić.

One su pomno pregledale sve prispjele radove i izabrali 5 ravnopravno najboljih:

“Jutro”
Učenica: Lana Lipovac
OŠ Mikleuš
Voditeljica: MaricaKesić

“San”
Učenica: Ariana Matošević
OŠ “Matija Antun Relković” Davor
Voditeljica: Jelena Pereglin

“Stih o jednom djetinjstvu”
Učenik: Fabijan Vođinac
OŠ “Josip Kozarac” Slavonski Šamac
Voditelj: Josip Galović

“Šumska čarolija”
Učenica: Rebeka Dautović
OŠ “Vladimira Nazora” Adžamovci
Voditeljica: Nikolina Blažić

“Zvijezde”
Učenica: Dora Dumenčić
OŠ “Ivana Gorana Kovačića” Staro Petrovo Selo
Voditeljica: Marija Mikanović

Uz 5 nagrađenih pjesama proglašen je i najbolji krasnoslov.

“Stari sat”
Učenik: Niko Bakunić
OŠ “Matija Gubec” Cernik
Voditeljica: Monika Štrk

Komentari
Prethodni članakŽupan Danijel Marušić zna: zajedno sa stranačkim kolegama skupljao potpise za novi mandat Kolinde Grabar Kitarović
Sljedeći članakOtkako nema 4,5 kune naknade, poštari više ne dostavljaju?