Učenici i učitelji Osnovne škole „Matija Gubec“ Cernik odavno su dio europske obitelji. U posljednjih 7 godina kao nositelji ili kao partneri sudjelovali su u projektima financiranima od strane EU u vrijednosti preko 2,5 milijuna kuna. No, ove su godine Cerničani nadmašili sami sebe.

U posljednjih mjesec dana Osnovnoj školi „Matija Gubec“ Cernik odobrena su 3 projekta ukupne vrijednosti preko 70 000 EUR. Teme kojima se učenici i učitelji bave zaista su raznolike. Tako će se na jednom projektu učenici učiti robotici i programiranju, na drugom će se baviti nenasiljem i tolerancijom, a na trećem će pristupiti očuvanju tradicije putem prehrambenih navika europskih zemalja.

Svi navedeni projekti provest će se putem Erasmus plus programa sa školama partnerima iz mnogobrojnih europskih zemalja (Njemačka, Italija, Portugal, Litva, Rumunjska, Grčka, Poljska). Učenici i učitelji cerničke škole tako će ponovno dobiti priliku pokazati se Europi u najboljem svjetlu te iskoristiti priliku za usavršavanjem stranih jezika i upoznavanjem s obrazovnim sustavom i kulturnim specifičnostima zemalja partnera.

Projektni koordinator svih triju projekata, Ivan Galić (učitelj hrvatskoga jezika i osoba s dugogodišnjim iskustvom u prijavljivanju projekata financiranih od strane EU fondova), sam je odabrao teme i projekte u kojima su njegovi kolege izrazili želju sudjelovati. Ravnateljica škole, Reza Benković, podržala je svoje zaposlenike u njihovim nastojanjima u povezivanju s njihovim kolegama iz različitih dijelova Europe te je tako i nastala ova lijepa priča o školi koja „ruši provincijske predrasude“.

Cernička je škola uključena i u eksperimentalni projekt Škola za život. Zašto? Glavni akteri ove naše priče reći će: „Jednostavno, to je nešto što nismo željeli propustiti!“ Ali to je već stara vijest.

Projektni tim „Matija Gubec“ Cernik

Komentari