Županijski čelnici jučer su održali drugi sastanak s Pong Hing Auom, predstavnikom kineskih ulagača u Europi.

– Nakon prvog upoznavajućeg sastanka prije mjesec dana, razgovarali smo o konkretnim stvarima koje ih zanimaju, a to je ekološka proizvodnja hrane u Slavoniji za potrebe kineskog tržišta.

Radi se o uzgoju naše autohtone crne slavonske svinje i izvozu u Kinu putem hrvatskog predstavništva kineske tvrtke koje će uskoro biti registrirano u RH. Obzirom na veličinu Hrvatske i Kine, količine su neograničene. U ožujku dolaze ponovo u RH i tada ćemo okupiti sve registrirane proizvođače kako bi razgovarali o konkretnim uvjetima. Predstavnici kineske tvrtke posjetili su Osječko-baranjsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju, a o svemu je snimljen i emitiran prilog na RTL televiziji u udarnom terminu – kaže zamjenik župana Stjepan Bošnjaković.

– Cijela priča zvuči pomalo nevjerojatno, ali interes postoji i sve će ovisiti o tome koliko smo sposobni organizirati se mi ovdje u Slavoniji. U svakom slučaju to je izazov i prilika za nas i naše OPG-ove jer sigurna proizvodnja, plasman i naplata njihovih proizvoda je karika koja im nedostaje da bi od svog rada mogli dostojno živjeti. Isplati pokušati i potruditi se da ovo ne ostane samo na priči i sastancima, već da postane iskorištena prilika – dodaje.

 

no images were found

Komentari