Jedan od važnijih projekata u općini Dragalić je gradnja vrtića, projekt ukupno vrijedan 4 milijuna kuna koji se financira europskim novcem te državnim i općinskim sredstvima. 

Opći cilj projekta izgradnje zgrade javno društvene namjene – dječjeg vrtića u naselju Dragalić je jačanje konkurentnosti sustava odgoja i obrazovanja na području općine Dragalić, te usklađenosti sustava odgoja i obrazovanja s potrebama lokalne zajednice i tržišta rada. Ovaj projekt važan je za cijelu općinu, kako bi se poboljšao standard i kvaliteta odgoja mališana ali i kako bi se stvorili uvjeti za veći broj sadržaja. 

– “U kreaciji proračuna prije dvije godine smo zadali kako ćemo tražiti rješenje jednog tako velikog projekta. U okviru natječaja kroz program ruralnog razvoja pronašli smo način ostvariti ovaj projekt. Uspjeli smo na natječaju dobiti dovoljan broj bodova, potpisali smo ugovor i ove godine krenuli s radovima. Ukupna vrijednost projekta 4.063.933,59 kn 80% sufinancira EAFRD, 15% sufinancirano je iz državnog proračuna, tu će biti još sredstava koje ćemo uložiti iz proračuna kako bi uljepšali okruženje vrtića. Izvođač radova je građevinska tvrtka iz Slavonskog Broda, zadovoljni smo dinamikom radova. Krajem travnja iduće godine projekt bi trebao biti gotov, ulazimo u jedno nesigurno vremensko razdoblje. Zasada nas vrijeme služi, bitno da užemo pod krov pa je lako provesti unutarnje radove. Sama bruto površina je 450 m2, zadovoljava sve prostorije koje se moraju nalaziti u jednoj takvoj zgradi javne upotrebe.” – rekao je načelnik Zvonimir Karlik

Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD) kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine.

– “Dječje igralište je u sklopu projekta kao i sav namještaj. Sve ono što zahtjeva jedan moderan vrtić. Trenutno naša djeca idu u Dječji vrtić u Novu Gradišku i Okučane. Svake godine imamo isplaćeno 10-ak porodiljnih naknada, tako da će sva ta djeca pohađati vrtić u Dragaliću gdje im je bliže i jednostavnije.” – dodao je načelnik općine Dragalić.

Specifični ciljevi projekta su unaprjeđenje kvalitete sustava predškolskog odgoja i obrazovanja, te poboljšanje dostupnosti odgojno – obrazovnih usluga na području općine Dragalić. Provedba projekta izgradnje zgrade javno društvene namjene – dječjeg vrtića u Dragaliću rezultirati će osiguranim nužnim prostornim i tehničkim uvjetima za obavljanje organiziranog oblika odgojno-obrazovnog rada s djecom vrtićke dobi; poboljšanu dostupnost odgojno – obrazovnih sadržaja za djecu vrtićke dobi; poboljšanu kvalitetu učenja i poučavanja, te razvijene nove odgojno – obrazovne sadržaje i usluge.

– “U Donjim Bogićevcima se završava faza izgradnje vodoopskrbe, uspjeli smo osigurati 381.000,00 kuna iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, uz sredstva koja osiguravamo iz općinskog proračuna. Za nastavak izgradnje vodovoda u naselju Poljane osigurali smo 150.000,00 Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i naravno, dodali iz proračuna 100.000,00 kuna.”

– ” Uložili smo za nerazvrstanu lokalnu cestu u naselju Mašić i osigurali 842.000,00kuna. Cijela investicija je vrijedna oko 900.000,00 kuna kako bi sve dovršili. To su neke krupnije aktivnosti u općini.” – zaključio je načelik Karlik.

Izgradnjom vrtića omogućit će se novi standard za najmlađe mještane općine Dragalić koji sada pohađaju vrtiće na području grada Nove Gradiške i Okučana, a sada će imati vrtić u svojoj općini što će uvelike olakšati svakodnevni život njihovim roditeljima.

 

Komentari
Prethodni članakTko reže glavu Slavonskom Brodu, komu smeta Slavonski Brod ?
Sljedeći članakPočeli radovi na uređenju krovišta Društvenog doma u Adžamovcima