Budući da je početak školske godine obilježila fotografija dječaka koji plaće jer mu nije došao pomoćnik, mnogi su probleme s nedostatkom pomoćnika iskoristili za napad na Blaženku Divjak.

Na pitanje novinara kako sa stručnoga stajališta objašnjava veliko povećanje broja zahtjeva za pomoćnicima u nastavi, ministrica Divjak je odgovorila kako je jedan razlog donošenje pravilnika, drugi je svakako veća mogućnost da se financiraju pomoćnici u nastavi, a važan razlog je i inkluzivna nastava, odnosno potreba da se što više učenika s poteškoćama uključi u redovitu nastavu. Smatra pak kako to ne znači da ima više djece s teškoćama. No, iako broj učenika iz godine u godinu pada, o čemu svjedoče i brojne prazne učionice, primjerice, u slavonskim školama, broj pomoćnika drastično raste. U posljednjih pet godina broj pomoćnika porastao je za čak 293%. To ipak nije konačan broj jer zahtjevi za pomoćnicima još uvijek dolaze.

U OŠ “Okučani” iako postoje potrebe, samo su dva pomoćnika u nastavi i to u 4. razredu. U OŠ “Mato Lovrak” Nova Gradiška broj pomoćnika u nastavi je 6, broj je ostao isti kao i protekle školske godine. No, s više učenika, veće su i potrebe.  

Ove godine odobreno je rekordnih 4100 pomoćnika u nastavi, prošle godine bilo ih je tri tisuće, prije pet godina tisuću, a prije deset godina 200. Pomoćnici u nastavi financiraju iz triju izvora – europskih fondova, novcima osnivača te posredstvom udruga koje se javljaju na natječaj za novac iz državnoga proračuna. 

Izvor: srednja.hr

Foto: Ilustracija/Internet

Komentari
Prethodni članakNa lijekove lani potrošeno 6,6 milijardi kuna; lijek za štitnjaču u porastu
Sljedeći članakPODRŽI I TI: U četvrtak humanitarna nogometna utakmica u Vrbovi