Ukupno je u Hrvatskoj u prošloj godini potrošeno lijekova u vrijednosti 6,6 milijardi kuna, što je oko pola milijarde kuna ili 8 posto više nego godinu prije, piše Večernji list. U godinu dana potrošeno je i više lijekova kad je riječ o količini pa tako i njihovoj ukupnoj cijeni, zaključuje se iz izvještaja Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Usporedbom s prvom ovakvom računicom HALMED-a unatrag 15 godina dobiva se još jasnija slika – 2004. godine u Hrvatskoj se na lijekove ukupno trošilo gotovo tri milijarde kuna manje nego danas, a potrošnja, uvjetno rečeno, po stanovniku bila je gotovo dvostruko manja, navodi dnevnik.

Dnevna potrošnja lijekova, naime, računa se mjernom jedinicom definirane dnevne doze na tisuću stanovnika, koja je lani bila 1105, dok je 2004. godine to bilo – 658. To znači da je dnevnu dozu nekog lijeka onda na tisuću stanovnika koristilo njih 658, a danas svaki stanovnik na njih tisuću.

Kontinuirani rast potrošnje lijekova i jednako takav rast troškova na lijekove u nas traju godinama, što je s jedne strane razumljivo s obzirom na razvoj medicine i lijekova za niz bolesti te razvoj posebno skupih lijekova, a s druge strane upozorava na demografsku sliku Hrvatske i staru populaciju koja u pravilu ima više dijagnoza i terapija, donosi Večernji list. Ljetos su ti kriteriji maknuti te je nusinersen dostupan svim oboljelima. Nadalje, lani je gotovo 30 posto povećana potrošnja hormona štitnjače te još više vitamina D koji se, kažu stručnjaci, koristi kod niza dijagnoza pa tako i kod bolesti štitnjače. Među, prvih 25 lijekova u financijskom smislu čak su njih devet posebno skupi lijekovi, a najveći porast imao je nusinersen, odnosno Spinraza, za koju je lani izdvojeno 81,8 milijuna kuna u usporedbi s oko pet milijuna kuna u 2017. godini.

Foto: Ilustarcija/Internet

Komentari
Prethodni članakOpćina Rešetari: Vatrogasna vježba DVD-a u Bukovici
Sljedeći članakBroj pomoćnika u nastavi u pet godina porastao za više od 290%