Tehnološke inovacije u okruženju sve intenzivnije mijenjaju naše životne navike, uključujući i navike plaćanja. Tražimo da nam sve bude lako i dostupno, jednostavno za korištenje, a transakcije izvršene jednim klikom i u svega nekoliko sekundi.

Može li se novac nekome poslati jednostavnije i brže od klasičnih uplata nalogom na koji morate upisati IBAN? Zašto pamtiti i unositi broj bankovnog računa, odnosno, zašto on ne bi bio jednak broju mobitela? Broj mobitela može biti vaš bankovni račun i moguće je izvršavanje plaćanja na određeni broj mobitela kojeg korisnik odabire u svojim kontaktima u mobitelu neovisno o tome kojoj banci kontakt pripada i neovisno koju mobilnu uslugu banke korisnici koriste.

Ovu uslugu korisnici mogu zatražiti u svojoj banci.

Ovakav način plaćanja moguć je zbog Fininog Registra posrednih identifikatora putem kojeg će banka u registru Fine provjeriti koji IBAN pripada Vašem kontaktu iz imenika, odnosno odabranom broju mobitela. Trenutno će banke Finin registar moći koristiti na području Republike Hrvatske, a kasnije će se osigurati razmjena podataka sa sličnim registrima u EU, čime će biti omogućena plaćanja na broj mobitela odabranog kontakta diljem EU.

Izvor: Poslovni dnevnik
Foto: Ilustracija/Internet 

 

Komentari
Prethodni članakŽupan Marušić u Gornjim Bogićevcima: U posljednja dva mjeseca Vlada za pomoć poduzetnicima naše županije uplatila 55 milijuna kuna
Sljedeći članakDvije osobe teško ozlijeđene u prometnoj nesreći u blizini Starog Petrovog Sela