Na “daskama koje život znače” novogradiškog Doma kulture, odnosno Učilišta Relković otkako je ravnateljice Danijele Juranović samo se izmjenjuju vrhunski glumci hrvatskog, ali i regionalnog kazališta u predstavama koje oduzimaju dah, potiču suze i smijeh, te nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. 

Tako je bilo i sinoć u ponovno prepunoj dvorani Učilišta Relković kada je sve znatiželjnike oduševila predstava “Brodolomke”, predstava nastala u simbiozi kazališta Moruzgva i Ludens teatra za koju režiju potpisuje Krešimir Dolenčić , a predložak teksta Ana Maras Harmander koja je i sama sinoć stala na kazališne daske. 

„Brodolomke su dirljiva i tragikomična priča o četiri žene zarobljene na jednom mjestu. Iako različitih životnih priča, sudbina ih poveže na najneobičniji način. Stvaraju se novi životni obrasci kroz učenje o sebi, dok ih sve povezuje ovisnost. Ovisnost kao odgovor na život, kao posljedica puta kojeg su odabrale. Zamislite samo što biste vi napravili da ste zatvoreni u četiri zida sami sa sobom? A što bi tek napravili da ste u nemogućnosti suočiti se sami sa sobom zatvoreni s još troje koji se traže? Biste li pjevali? Biste li plesali? To naše žene rade. One u nesreći pokušavaju otkriti novi život, svojstveni put i možda promijeniti sudbinu. Je li sudbina zaista zapisana ili zaista imaš izbor? Nevjerojatne transformacije, glumačko autorstvo i vještina, ples i pjesma, duhovitost i neposrednost, jednostavnost i kompleksnost svakog ponaosob, najbolji su primjeri vrhunske izvedbene umjetnosti, u koju se gledatelj jednostavno mora zaljubiti.” – riječi su kojima je predstavu opisala autorica Ana Maras Harmander

Dojmljiva, snažna i emotivna izvedba vrhunskog glumačkog tima koji čine spomenuta Harmander, te Daria Lorenci Flatz, Anita Matić – Delić, Sanja Milardović i Sven Medvešek, izazvala je brojne reakcije publike. Domom kulture prožimali su se uzdasi sjete i empatije, cikovi sreće i ironije, te neizostavne suze radosnice uzrokovane grohotom smijeha, jer unatoč teškim životnim pričama koje su “Brodolomke” proživjele, način na koji se s istima nose ispunjen je humorom i dobrim vibracijama. 

Slomile su, može se reći “Brodolomke” novogradišku publiku, nakon početnog skepticizma izazvanog monologom Darie Lorenci Flatz i pitanja u kojem će smjeru predstava ići, preko potpunog oduševljenja izmjenama retrospektive života i sadašnjice glumačke skupine, do plakanja od smijeha na plesne koreografije držale su publiku u neizvjesnosti do samog kraja predstave kada se i saznalo zašto “Brodolomke” nose upravo taj naziv. 

O “Brodolomkama” će se, poznajući novogradišku publiku, pričati još danima, do sljedeće predstave koja će stići u Dom kulture, a na koju se, najavljuje ravnateljica Juranović neće dugo čekati jer već 23. dana ovoga mjeseca na “daske koje život znače” dolazi Branko Đurić Đuro sa svojom “Đurologijom”. “Vreća smija” ponovno je zagarantirana najavljuje ekipa Učilišta Relković. 

Komentari