Čak 72 autohtona, starinska jela našla su se u jedinstvenom kalendaru koji su izdali članovi Kulturno umjetničkog društva “Radinje” Siče. Brižno sniman, sa svim mogućim detaljima iz života mještana ovog živopisnog sela našli su se u novom kalendaru ovog vrijednog kulturno umjetničkog društva.

Kako ističu Sičani, cijelo se selo “diglo na noge” kako bi svatko dao svoj doprinos snimanju, kuhalo se, peklo, redilo, sve kako bi slike i kalendar ispali što bolji, a sva ona lijepa, stara vremena i običaji sačuvali se od zaborava.

Za božićni ručak Sičani su tako jeli gra salatu, ladetinu, pečenku, jabuke, orahe, kolače; za svakodnevni zimski ručak spremao se krumpir u lačama, kuvana suva rebra i krvenjača, kuvani kupus, oškvarci…

Za večeru bi jeli kalotine, kruv i provu, kuvano mliko, pečeni srimac, skisnuto mliko, suvo meso… I tako za svaku prigodu, za svaki god ili obični dan spremali su Sičani svoja jedinstvena jela i sačuvali ih od zaborava kao što su zaštitili i svoj specifični, sičanski govor.

Kako nam rekoše, ne žele biti posebni, nego svoji i predstaviti svoj trud i s ponosom pokazati tko su i što su.

Ovaj specifični, jedinstveni kalendar možete nabaviti kod članova društva i možda ga pokloniti nekome tko voli Slavoniju i običaje ili ga jednostavno pokloniti sebi.

Sva sredstva ovome će društvu dobro doći kako bi i dalje radili, na ponos svoga sela i svih nas.

 

Komentari
Prethodni članakOvih blagdana budimo dobri duhovi Božića, pomozimo onima koji nas trebaju
Sljedeći članakLjudi našega grada: Lamia i Lana Engerini- blizanke očaravajuće ljepote i zarazne energije