Blagoslovljena Vam Cvjetnica dragi prijatelji, rekao je Župan brodsko – posavski Danijel Marušić koji je jučer s članovima HDZ-a, na središnjem gradskom trgu u Novoj Gradiški dijelio sugrađanima maslinove grančice.
– Slavimo blagdan Cvjetnice – nedjelje muke Gospodnje. Ona nas uvodi u Veliki tjedan, vrhunac korizmene priprave za blagdan Uskrsa.
Prije 2000 godina narod je dočekao Isusa te ga uveo u glavni grad kličući mu kao kralju. Kako Isus nije htio iskoristiti priliku koju je narod priželjkivao, povesti ga u bitku za rušenje rimskog okupatora, razočarano se mnoštvo od Krista ubrzo odvratilo i poduprlo njegove protivnike.
Tako je Cvjetnica postala uvod u Isusovu muku. Zato je na Cvjetnicu, uz blagoslov grančica, u središtu misnoga slavlja upravo kazivanje Kristove muke.
Misa Cvjetnice koja se danas slavi po našim crkvama zato ima i dva posebna obreda: prvi je povorka s blagoslovljenim palminim i maslinovim granama, koja spominje Isusov slavni ulazak u Jeruzalem, a drugi je cjeloviti izvještaj o Isusovoj muci. Ovi obredi izražavaju glavne oblike vazmenog otajstva: Isusovo bolno umiranje i uskrsnu pobjedu.


Običaj je nositi ove grančice u svoje domove da bi podsjećale kako je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem stekao život s Bogom, život u milosti.

Blagoslovljeno Vam bilo!

 

Autor: Dejan Ivanković

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakNa sudovima čak sto kaznenih predmeta protiv novinara, pa ti onda piši…
Sljedeći članakBRANITELJ ‘OTPUSTIO KOČNICE’: U ime napaćenog naroda, je*em vam sve po spisku!’