2015. godinu Novogradiščani će pamtiti kao godinu vrijednih obljetnica. U godini kada Crkva slavi 500. godina od rođenja sv. Terezije Avilske, Nova Gradiška obilježava 250.-tu obljetnicu osnutka župe, ali i izgradnje crkve sv. Terezije Avilske, prve zidane građevine u našemu gradu i bisera kasnobarokne arhitekture.

Za ovu vrijednu obljetnicu župljani su se pripremali tri godine, a vrhunac su bile Pučke misije od 4. do 11. listopada ove godine. Vodio ih je otac Danijel Čolo, karmelićanin, župni vikar u zagrebačkoj župi Remete. Upriličeni su i brojni susreti s učenicima u osnovnim i srednjim školama u Novoj Gradiški, roditeljima, bračnim parovima, mladima, bolesnicima.

Veliki broj vjernika koji je sudjelovao na pučkim misijama slušao je i svjedočenja, kako naših domaćih vjernika, tako i don Ivana Filipovića i članova Zajednice Cenacolo te generala Daria Kordića.

Kruna ovih vrijednih obljetnica upriličena je sinoć u crkvi svete Terezije Avilske kada je u crkvu vraćena i blagoslovljena restaurirana oltarna pala na kojoj je lik svetice, a dobila je i status zaštićenog kulturnog dobra. Nakon uspjele restauracije ovu sliku, koja je nesumnjivo jedna od najvrijednijih umjetnina barokne sakralne i kulturne baštine, ponovno ćemo moći doživjeti u svoj njezinoj ljepoti.

Po završetku svečanog misnog slavlja koje je predvodio vlč. Dražen Akmačić u koncelebraciji s vlč. Pericom Matanovićem, vlč. Ivanom Štivičićem i fra Josipom Crnoja, uslijedio je svečani orguljaški koncert u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb i radionice Heferer.

Naime, šestu godinu zaredom u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, Umjetničke radionice Heferer – Prve hrvatske gradione orgulja, harmonija i glasovira, župnog ureda Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i novogradiškog ogranka Matice hrvatske, Novogradiščani i svi ljubitelji glazbe imaju prigodu uživati u vrhunskom glazbenom doživljaju – koncertu na orguljama.

Ove su godine nastupili istaknuti glazbeni umjetnici, profesorica Muzičke akademije u Zagrebu, dobitnica brojnih nagrada i priznanja sopranistica Martina Gojčeta Silić i Alen Kopunović Legetin na orguljama.

– Ovo je veličanstven događaj za Novu Gradišku, ne samo za vjernike naše Župe nego i cijeli Grad. Dirnuli smo u povijest, u jednu bolnu točku. Željeli smo ispraviti nepravdu koja je nanesena i ovoj crkvi, ali i oltarnoj pali sv. Terezije Avilske koja je sasvim slučajno pronađena na tavanu nove crkve Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Osobno sam imao čast da me Duh Sveti vodio da pronađem oltarnu palu koja je bila u jadnom stanju i uopće se nije moglo prepoznati što je na slici. Zahvaljujući Konzervatorskom odjelu u Slavonskom Brodu i gospodinu Ratku Ivanušcu spasili smo je i sačuvali za povijest. Slika datira iz 1760. godine o čemu svjedoče tri grba na dnu slike sv. Terezije. Jedan je grb od donatora Milardovića koji je bio pješadijski kapetan u vrijeme Vojne Krajine, a on je sliku darovao u prigodi uspostave Župe 1765. godine. Drugi je grb carice Marije Terezije, a treći Nove Gradiške. Sva tri grba ističu slova, latinske brojeve koji, kad se zbroje, dobije se točno 1760. godina. Inače, radi heraldike ta slika ima još veću vrijednost što nigdje na oltarnim palama nemamo grbova. Autor je nepoznat, no vjerujemo da je svakako netko iz dvora carice Marije Terezije. Slika je 15. srpnja 2014. godine “otišla” na restauraciju u Hrvatski restauratorski zavod u Zagreb, a evo došla je 14. listopada, uoči blagdana sv. Terezije Avilske, ponovno na svoje mjesto – istaknuo je župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije vlč. Perica Matanović.

Cijela je ova godina puna simbolike, a crkva sv. Terezije Avilske ponovno je sinoć zasjala u punom sjaju. Mnoštvo vjernika i radost zbog ovog velikog blagdana i svečanog koncerta dominirali su sinoćnjom večeri.

– Nastavili smo s koncertima u ovoj starodrevnoj crkvi, prvoj zidanoj građevini u Novoj Gradiški. Dok su okolo bili šatori i barake ljudi koji su tek naseljavali ovo mjesto, ovdje je bila crkva. Kad god slavim svetu misu, ja svaki put uzdrhtim sjećajući se naših predaka kojima je ova crkva imala duboko duhovno značenje, ali i prisutnost Božja u ovom gradu, da Bog štiti građane ovoga Grada je neopisiva – dodaje vlč. Matanović.

Komentari
Prethodni članakDan kravate – tradicija u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi
Sljedeći članak250 obljetnica novogradiške Župe /Foto