Ove godine u župi Bezgriješnog začeća Blažene Djevice Marije obilježena je 250. godišnjica osnutka i 500. godišnjica rođenja Sv. Terezije Avilske. Tim povodom danas je u župnoj Crkvi služena Sveta Misa na kojoj su nazočili i predstavnici 1. Gardijske brigade “Tigrovi” koji ovu godinu slave 25. obljetnicu ustroja.

Danas je našem Gradu bilo posebno svečano, a razlog tome su obljetnice koje su od posebnog značaja za naš kraj. Upriličenoj Svetoj Misi nazočili su brojni uzvanici: veleposlanica Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj Daniela Karađozosk, Župan Brodsko – posavske županije Danijel Marušić, gradonačelnik i dogradonačelnik Grada Nova Gradiška, počasni građanin našeg Grada general Mladen Markač, general Josip Lucić, general Tomo Medved, brigadir Drago Horvat, brigadir Zdravko Andabak, brigadir Nikola Županić, brigadir Željko Kalić, general Stjepan Vuković, svećenik pravoslave Crkve paroh Ognjen Tendžerić, načelnici i župljani općina Dragalić, Cernik, Rešetari, Okučani, Gornji Bogićevci, Vrbje, Načelnik MUP-a PP Nova Gradiška Marin Marjanović i suradnici, članovi Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška i DVD-a, članovi braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, KUD “Trenk”, te predstavnici i ravnatelji županijskih i gradskih institucija.
Svečanu Misu predvodio je Josip Devčić, generalni vikar požeške biskupije, a novogradiški Župnik Perica Matanović istaknuo je važnost  250. obljetnice osnutka naše Župe. ” Nekada, u davno vrijeme, u našem Gradu izgrađena je drvena kapelica, sagrađena za duhovne potrebe Austro – Ugarske vojske, ali danas slavimo 250. obljetnicu izgradnje Crkve Sv. Terezije Avilske. Barokna Crkva građena je od 1756. do 1765. godine. U franjevačkoj kronici u Cerniku stoji podatak da je temeljni kamen za Crkvu Sv. Trezije Avilske blagoslovio 15. lipnja 1756. godine župnik Horvat iz Siča.” između ostalog rekao je Župnik. Dalje  je dodao kako trebamo Bogu zahvaliti što nas nije napustio i po zagovoru Sv. Terezije Avilske bio blizu i po njezinom uzoru nas neprestano poticao da imamo hrabrosti ići putem dobra. Župnik je dalje zahvalio sedamnaestorici dosadašnih župnika i drugim svećenicima i đakonima koji su u našoj Župi djelovali kroz povijest i svima koji su u bilo kojem  smislu doprinjeli našoj Župi.

Današnju svečanost obilježio je i “Okrugli stol – 25. obljetnica osnutka 1. Gardijske brigade Tigrova”. U organizaciji Udruge ratnih veterana 121. brigade Nova Gradiška svečani skup održan je u Velikoj gradskoj vijećnici, a otvorio ga je pukovnik Mato Modrić. Posjetitelji su imali priliku iz prve ruke saznati sve detalje o ustroju i djelovanju “Tigrova” na svim ratištima u vremenu Domovinskog rata, a ponajviše detalje s novogradiškog ratišta. Hrvatski generali Lucić i Medved, te brigadiri Horvat, Andabak i Kalić vjerno su dočarali povijesne trenutke stvaranja Republike Hrvatske kroz ratni put brigade “Tigrova”. Tijekom Domovinskog rata ime brigade gradilo je oko jedanaest tisuća pripadnika. 367 poginulih pripadnika, nepoznata sudbina 6 nestalih, 191 Tigar prošao je torture neprijateljskih logora, a u izravnim je borbama ranjeno 1711 pripadnika. 29 pripadnika ” Tigrova” u vrijeme pogibije je bilo mlađe od 20 godina, 186 ih je bilo u starosti od 20 do 25 godina, a samo 7 stariji od 40 godina. Svi su dali živote i borili se za bolju Hrvatsku. Prvi među jednakima; Lucić, Medved, Horvat i Andabak, uz dvosatnu prezentaciju i dokumentarni film o “Tigrovima”, zaslužili su u ime svih pripadnika svoje postrojbe gromoglasan pljesak. Oni koji su svojom mudrošću i znanjem vodili naše pobjednike u ratu trebali bi svakako imati značajnije mjesto u današnjem društvu.
Četvrt tisućljeća osnutka naše Župe i četvrt stoljeća ustroja  “Tigova”, također sudionika obrane našeg Grada, razlog su za graditi  bolju Hrvatsku sutra, jer čvrsti temelji već postoje.

Komentari
Prethodni članakBlagoslovljena oltarna pala sv. Terezije Avilske i Heferer festival
Sljedeći članakSocijalna samoposluga stalno puna / Foto