Veselo je danas u vinogradima i voćnjacima diljem novogradiškog kraja, a tradicionalno ovaj vinogradarski blagdan slave i mještani općine Staro Petrovo Selo.

Općina Staro Petrovo Selo, župa svetog Antuna Padovanskog, Turistička zajednica općine i članovi Udruge vinogradara i voćara sv. Vinko i ove su se godine potrudili da ništa ne nedostaje i da se na pravi način, uz glazbu, kuhane kobasice i birane slavonske delicije, proslavi sveti Vinko.

I ove se godine kod kapelice u Starcima okupio veliki broj vinogradara, voćara, mještana općine Staro Petrovo Selo i susjednih mjesta, a poslužilo ih je i vrijeme. Suncem okupani vinogradi i voćnjaci u Starcima samo su poboljšali “opći dojam”.

Prigodu da sudjeluje u obilježavanju blagdana iskoristio je i dožupan Davor Vlaović, a zadovoljstvo viđenim i doživljenim izrazio je i prvi čovjek općine, načelnik Željko Kočijašević.

– Sveti Vinko označava početak vinogradarske godine, prvi ćemo puta orezati trsove i krenuti dalje. Ovo je samo potpora dugogodišnjeg nastojanja i rada da se ovdje nešto napravi. Ovi su prostori nekada bili obrađeni, uslijedio je period stagnacije, a u posljednje vrijeme nastojimo oživjeti ovaj kraj. Kroz podizanje nasada, izgradnju kapelice i ceste nastojali smo ponovno oživjeti vinogradarsku i voćarsku tradiciju. Podižu se nastambe i izuzetno sam ponosan na činjenicu da nam se prošle godine ovdje u Starcima nakon gotovo 40 godina rodila i prva beba – istaknuo je načelnik Kočijašević.

A da se ne treba bojati za tradiciju dokazali su Petrovoselci i danas. Puna brda, obrađeni vinogradi i voćnjaci, mnoštvo ljudi i dobrih, pozitivnih vibracija, dokaz su da se ne trebamo bojati budućnosti i da će se slavonska tradicija nastaviti, na ponos svih nas.

Komentari
Prethodni članakPredstavljen projekt “Malo poduzetništvo – velike mogućnosti”
Sljedeći članakVinkovo uz kvalitetno vino Ozrena Kraljića (photo)