Blagdan je Svih svetih. Dan kada slavimo sve one koje je Crkva proglasila svetima, ali i one koje nije, a koji su svojim načinom života ostvarili ideal kršćanskog života.

Kako ne znamo poimence sve koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila ovaj dan kada se zajednički moli za sve svete i blažene, poznate i nepoznate. Riječ je o onom beskrajnom mnoštvu običnih ljudi, mnoštvu koje nam svjedoči da svetost ne znači nenormalnost, besprijekornost, nego znači puninu ljudskosti. Stoga su na svetost pozvani svi kršćani, svih razdoblja i svih životnih okolnosti.

Mnoštva ljudi izašla su danas iz svojih kuća na posljednja počivališta svojih bližnjih diljem novogradiškog kraja, ne bili se uz molitvu prisjetila njih, ali i svih svetih i onih koji nisu proglašeni svetima, te nazočili svetoj misi povodom ovog velikog kršćanskog blagdana.

Brojni Novogradiščani i putnici namjernici prisustvovali su svetoj misi koja je služena na Gradskom groblju u 11,00 sati, ali i na misama služenim na mjesnim grobljima.

Sutra, 2. sudenoga, Dušni je dan, dan kada se u pravilu intenzivnije sjećamo svojih pokojnih i dan kada također na njihovim grobovima palimo svijeće i molimo za njihove duše povezujući se na taj način s njima.  

no images were found

Komentari