Europski povjerenik za proširenje Štefan Füle na izvanrednoj sjednici Vlade RH jučer, 26. ožujka, predstavio je završno izvješće o monitoringu, uz ocjenu da je Hrvatska spremna za članstvo u Europskoj uniji. Po završetku sjednice, premijer Zoran Milanović i povjerenik Füle održali su konferenciju za novinare na kojoj su ponovili kako je Europska komisija usvojila posljednje izvješće.

Načelnika Odjela za komunikacijsku strategiju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Peru Bilušića ova sretna vijest zatekla je u Novoj Gradiški. “Za sve nas ovo su posebni dani. Europska komisija usvojila je posljednje izvješće o Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji. Ocjena je da je Hrvatska završila cjelokupan posao i time je skinuta zadnja prepreka za ratifikaciju našeg pristupnog ugovora u još nekim državama članicama. Prije svega, to su Njemačka, Danska i Nizozemska. Do mjeseca lipnja trebali bi imati sve ratifikacije i s 1. srpnjem ući u punopravno članstvo”.

Hrvatska je u ovom trenutku spremnija nego što su to bile Rumunjska i Bugarska pri završetku procesa pristupanja, istaknuo je Bilušić, te dodao što je sve stajalo iza višegodišnjeg sustavnog monitoringa: “Tu je dosta posla. Puno reformi je napravljeno. Kada bi se prisjetili Hrvatske prije 10 godina i usporedili ju s ovom kakva je danas, to je, po meni, jedna sasvim druga zemlja. Finalni monitoring, koji je trajao zadnjih godinu dana nakon zaključenja pregovora, odnosno potpisivanja ugovora, pokazao je da smo mi bili spremni i prije zadanih rokova”.

Autor: Zorislav Knežević

Komentari
Prethodni članakDr. Ljepša Rakas se vraća na političku scenu
Sljedeći članakČlanovi okučanskog Nanbudo kluba osvojili 8 medalja