Bill Gates je među vodećim vlasnicima kada je u pitanju površina poljoprivrednog zemljišta u Americi. No, još nije poznato kako koristi svoje hektare, a nagađa se da će se baviti održivom proizvodnjom.

Bill Gates, američki poslovni magnat, filantrop i jedan od najbogatijih osoba na svijetu u vlasništvu je nad 98.000 hektara poljoprivrednog zemljišta što da čini najvećim agro posjednikom SAD-a. 

Nakon višegodišnjih izvještaja o kupovini na mjestima poput Floride i Washingtona, otkriveno je da Gates, prema procjeni Forbesa posjeduje zemljište neto vrijednosti od gotovo 121 milijardu dolara, čime je stvorio portfelj poljoprivrednih površina u 18 saveznih država.

Njegova najveća imanja su u Louisiani (gotovo 28.000 ha), Arkansasu (19.396 ha) i Nebraski (8.332 ha). Uz to, ima udio od 10.421 ha zemljišta na zapadnoj strani Phoenixa u Arizoni koji ima tendenciju postati novo predgrađe. Prema istraživanju, ono je u vlasništvu Cascade Investments, njegove investicijske tvrtke.

Održivost i otpornost na klimatske promjene

Iako je iznenađujuće da bi se jedan milijarder iz ICT svijeta bavio agrarom, to nije njegov jedini ulazak u ovu branšu. Još 2008. godine Zaklada Bill i Melinda Gates najavila je ulaganje bespovratnih sredstava vrijednosti 306 milijuna dolara u promicanje održive poljoprivrede s visokim prinosom među malim farmerima u subsaharskoj Africi i Južnoj Aziji.

Ta je zaklada uložila i u daljnji razvoj te širenje usjeva koji su otporni na klimatske promjene kao i u mliječne krave s većim prinosom mlijeka. Ti su napori aktualizirani i prošle godine kroz neprofitnu organizaciju Gates Ag One.

Još uvijek nije poznato kako se upotrebljava poljoprivredno zemljište u njegovom vlasništvu, a postoje naznake da bi se moglo koristiti na način koji je u skladu s onim što promiče zaklada, ali i on sam. Naime, na svom blogu GatesNotes redovito piše o klimatskim promjenama i tome koliko je poljoprivreda odgovorna za emisiju stakleničkih plinova.

Zapanjujuća je činjenica da u tlu ima više ugljika nego u atmosferi i cjelokupnom biljnom svijetu”, upozorava Gates. 

Izvor: Agroklub
Foto: Facebook/Bill Gates

Komentari