Kako nema zla bez dobroga tako i u slučaju ovih prijevremenih izbora nije sve loše. Naime, prema ‘pouzdanim izvorima’ i zdravoj pameti, u ime SDP-a i HDZ-a, na izbornim listama neće biti Josipa Vukovića i Željka Bigovića, što je za novogradiške porezne obveznike puno vrednije od cijene izbora.

Na početku svog mandata, novogradiški gradonačelnik, Željko Bigović (HDZ), u Gradskom vijeću  imao je plebiscitarnu potporu u namjeri da Grad izvadi iz blata u kojeg su ga, svojom poluinteligentnom i kriminalnom politikom, odveli bivši gradonačelnik Josip Vuković (SDP) i bivši predsjednik Gradskog vijeća Mirko Golovrški (SDP).

Unatoč svekolikoj potpori s lijeva i desna, Bigović je vrlo brzo demonstrirao osobnu programsku podkapacitiranost te, što je puno gore, sklonost plagiranju prethodnika Vukovića, kako u autokratskoj formi upravljanja gradom tako i u bezidejnom sadržaju političkih odluka. Zbog toga, nakon godinu dana suradnje, mlađi koalicijski partner HDSSB, prestao je podupirati ga bezuvjetno, a potom odlučio i maknuti s čela gradske uprave.

Budući da je najbrži i najjednostavniji način za smijeniti gradonačelnika ne izglasavanje proračuna Grada, uz podršku vijećnika SDP-a, HDSSB odlučio je ne prihvatiti Bigovićev prijedlog proračuna za 2016. godinu, unatoč njegovu bizarnom pokušaju da ih ‘kupi’ planiranjem dva milijuna kuna za gradski bazen.

Bez emocija odbili proračun

I zaista, 17. prosinca, većinom glasova (vijećnika HDSSB-a i SDP-a), Gradsko vijeće nije prihvatilo prijedlog proračuna za 2016. godinu. Dan za održavanje sjednice, na kojoj je odbijen Bigovićev prijedlog proračuna, izabran je namjerno kako gradonačelnik s vijećnicima HDZ-a, HSS-a i HSP-AS-a ne bi mogli zanovijetati sazivanjem nove sjednice Gradskog vijeća. Naime, postupak za sazivanje sjednice – u slučaju kad predsjednik vijeća odbije to učiniti – moguće je započeti tek po isteku 15 dana od podnesenog zahtjeva.

Naime, Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, u svom članku 70. kaže: “Ukoliko se prije početka naredne godine ne donese ni odluka o privremenom financiranju, financiranje se obavlja izvršavanjem redovnih i nužnih izdataka u skladu s posebnim zakonom”, a člankom 85.a istog zakona određeno je pak da, “… Vlada Republike Hrvatske, istovremeno, raspustit će predstavničko tijelo te razriješiti gradonačelnika i njegove zamjenike… ako u zakonom određenom roku ne bude donesen proračun, odnosno odluka o privremenom financiranju”.

Potpuno ignorirajući kristalno jasne zakonske odredbe, a s ciljem da što duže ostane gradonačelnik, Bigović je krenuo u ofenzivu naoružan praznom puškom. Naime, na inicijativu svojih vijećnika (HDZ i dr.), 4. siječnja 2016. godine, sazvao je sjednicu Gradskog vijeće za ponedjeljak 11. siječnja, iako je znao kako za to nije ovlašten – jer od 1. siječnja tek je još jedna politička voštana figura, koja ‘nije gorjela do zore’.

Iako se koprca, mora otići

Prema informacijama kojima raspolaže SBplus, predstojnik ureda ovdašnje državne uprave, Mario Vučinić, užurbano traga za čovjekom kojeg hrvatskoj Vladi može predložiti za povjerenika, a da pritom sebe osobno ne kompromitira ni stručno ni politički.

Pod pretpostavkom da Vučinićevo traganje uspješno okonča do, najkasnije, u ponedjeljak 11. siječnja, osigurat će Vladi mogućnost da, u paketu s drugim identičnim slučajevima u Hrvatskoj, odluči i o imenovanju povjerenika za Novu Gradišku.

Drugim riječima, u protekle dvije godine politički kompromitirani Bigović, ipak, ured novogradiškog gradonačelnika morat će osloboditi (parafraziram) ‘od svoje osobe i svojih stvari’, ako ne želi represivnim mjerama biti deložiran.

Neovisno o tome hoće li Bigović milom ili silom napustiti ured gradonačelnika, vladin povjerenik će u njega useliti idući tjedan. A potom, sukladno Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, u roku od 90 dana, bit će održani izbori za vijećnike gradskog vijeća kao i gradonačelnika sa zamjenicima.

Mada Nova Gradiška baš i ne može pohvaliti se rasnim komunalnim političarima, koje bi svi građani poželjeli vidjeti na nekoj od funkcija u gradskoj upravi, nema sumnje da su već počele unutarstranačke igre oko borbe za startne pozicije.

Kako nema zla bez dobroga tako i u slučaju ovih prijevremenih izbora nije sve loše. Naime, prema ‘pouzdanim izvorima’ i zdravoj pameti, u ime SDP-a i HDZ-a, na izbornim listama neće biti Josipa Vukovića i Željka Bigovića, što je za novogradiške porezne obveznike puno veća korist od cijene izbora.

Autor: Sbplus / Jerko Zovak

Ovdje možete pogledati dokument MINISTARSTVA UPRAVE

Dokumenti o nezakonitom postupanju gradonacelnika Bigovica

Komentari
Prethodni članakOdigrano 7. kolo zimske malonogometne lige Staro Petrovo Selo
Sljedeći članakSaborski zastupnik Ronko darivao djecu za pravoslavni Božić