U subotu, 22.lipnja, u Batrini je održana tradicionalna, 29. po redu  manifestacija „Antunovo u Batrini“. Tako Kulturno-umjetničko društvo „Šokadija“, staro 65 godina i dalje čuva tradiciju, ljepotu običaja i baštinu svog mjesta i kraja.

Program je počeo pozdravom i minutom šutnje za nedavno preminulog Davorina Lovrića, rodom iz Batrine, koji je godinama pomagao i pratio rad društava i udruga u svom rodnom selu, ali je smrt prekinula njegov život, ljubav prema Batrini i svima koji u njoj žive.

Nakon pozdrava predsjednice KUD-a, Magdalene Žajgar, počeo je lijep program koji su otvorili domaćini koreografijom „Ja sam cura k’o što j’ cura malo“. Koreografkinja i voditelja društva godinama je Branka Peh. Zazvonili su dvoranom prekrasni glasovi, među njima i  Josipe Maričević,  koja je prošle godine na smotri u Cerniku proglašena najboljom počimaljom Brodsko-posavske županije.

U vedrom tonu program su nastavili gosti iz Cernika, članovi Kulturno-umjetničke udruge „Cernik“, koja ove godine slavi 20-u obljetnicu djelovanja. Među brojnim nagradama koje su dobili Cerničani i ona je za najbolju počimalju naše županije prije dvije godine i brončana plaketa Hrvatskog sabora kulture prije 10 godina. Posjetiteljima  na „Antunovu u Batrini“ pokazali su prekrasan običaj na Ivanje Posavine i Moslavine pod nazivom „Došle jesu ivančice“ u koreografiji Nikole Kramara.

Prošle godine su 20-u obljetnicu djelovanja obilježili članovi KUD-a „Eugen Kumičić“ iz Slavonskog Broda. U Batrini su u subotu zaradili veliki pljesak izvodeći koreografiju „Ja malena, suknjica šarena“. Koreografkinja i voditeljica društva je Branka Peh.

Posjetiteljima su se zatim predstavili članovi KUD-a „Tkanica“ iz Okučana, društva osnovanog 2000.g.  koje intenzivno radi od 2002. godine, Čuvari su baštine svog mjesta, ali i mjesta i krajeva iz kojih su došli u Okučane. Postali su prepoznatljivi po Susretima povratničkih folklornih skupina RH pod nazivom „Obnovimo baštinu“, a ove godine uspješno su organizirali  i Prvu dječju smotru folklora „Al’ je lipo naše kolo malo“. U batrinskoj publici prolomio se pljesak za njihovu pjesmu „Zamiriši, Slavonijo“ , ali i  za koreografiju „Slavonija“, autora i koreografa, Saše Šapića. Voditeljica tamburaške sekcije je Brankica Korać, predsjednica društva, Tamara Blažević.

Program je „zakitila“ pučka pripovjedačica, Eva Janeš, koja sudjeluje u radu nekoliko skupina KUD-a „Eugen Kumičić“ iz Sl Broda. Predstavila se duhovitim slavonskim monologom autora prof Zvonimira Toldija.

Čelništvo KUD-a „Šokadija“ iz Batrine zahvalilo je svima koji pomažu njihov  rad, prvenstveno općini Nova Kapela, a manifestaciju su pomogli i Cvjećarna “Iris!“ iz Nove Kapele te „Metaloplast“ iz Batrine.

Bilo je lijepo i veselo, uz želju svih ovih čuvara baštine iz Cernika, Slavonskog Broda, Okučana i Batrine nastaviti očuvati ono što ostaviše njihovi pretci, prenositi to na mlađe i uvijek se ponositi  tradicijom mjesta iz kojih dolaze.

Za Batrince neće biti predaha. Uz sve redovite aktivnosti koje ih čekaju ove kalendarske godine, počet će i pripreme za 30. jubilarno „Antunovo u Batrini“ slijedeće godine.

Višnja Mikić

 

 

Komentari
Prethodni članakLjepota Slavonije: Naši predstavnici na “Brodskom kolu”
Sljedeći članakPU Brodsko-posavska: Tijekom vikenda evidentirano 13 kaznenih djela i 10 prometnih nesreća