Otvaranjem procedure prijava za nominacije službeno je započelo jubilarno izdanje najveće glazbene nagrade u Hrvatskoj putem koje će glazbena struka i ovaj put odati priznanje izvrsnosti unutar domaćeg glazbenog stvaralaštva.

Odlukom Upravnog odbora Porina prijavljen a su izdanja za ukupno 37 kategorija, a obuhvaćeni su radovi objavljeni u izbornoj godini zaključno s 30.11.2017.

Među prijavljenim albumima u kategoriji tamburaške glazbe ove godine su dva koja je tijekom protekle godine objavila Udruga za glazbenu riječ „Pan press“ iz Požege, koja je sljednik nekadašnje požeške Naklade zvuka „Superton“ pod čijom je etiketom kroz protekla tri desetljeća objavljeno pedesetak albuma tamburaške i zabavne glazbe niz poznatih estradnih imena, kao i nosača zvuka brojnih kulturno-umjetničkih društava s područja Slavonije.

Tako je prijavljen album “Godine su da se broje“ na kojemu poznati tamburaški sastav „Satir“ iz Davora izvodi 13 vlastitih pjesama među kojima je uspješnica po kojoj taj je nosač zvuka dobio ime.

Inače autori pjesama su mahom Davorci koji su poznati u svijetu tamburaške estrade, a napisali su i ranije niz pjesama za “Satir” i druge izvođače. To su Stjepan Ciprić,V. Dević itd, a tu su i poznati autori Goran Ivanović Lac, Mario Mihaljević i drugi.

Pored toga prijavljen je i album Festivala tamburaških opjesama „Zlatni glas zlatne doline Kaptol 2017.“ koji je održan sredinom svibnja u Kaptolu, a na albumu se nalaze 22 pjesme među kojima 13 izvode tamburaški sastavi i pjevačke skupine, te devet vokalni solisti s područja kontinentalne Hrvatske.

Uz diskografske kuće, snimke i izdanja su mogli prijavljivati autori, izvođači, novinari i glazbene institucije čime su u proces uključeni svi dionici hrvatske glazbe.

 

Autor: Jelenko Topić

Komentari