Sačuvati od zaborava ono što je naše i čime se ponosimo, stvoriti originalan turistički brend i promovirati sve bogatstvo novogradiškog kraja, namjera je bila organizatora od prvog dana pokretanja jedinstvene gastro manifestacije “Sarmijade i provijade”.
Turistička zajednica Grada Nova Gradiška i ovoga se puta istinski potrudila ugostiti ekipe koje su ovoga puta stigle iz više hrvatskih gradova i mjesta, ali i susjedne nam Republike Srpske.
Uz glavne ljude manifestacije, Dinku Matijević, direktoricu Turističke zajednice Grada, voditelja novootvorenog „Slavonskog dućana“ i predsjednika Udruge čuvara pučke kulturne baštine „Tkanica“, Milana Rosića i vlasnika restorana Slavonski biser, Ivicu Grgića, „Sarmijadu provijadu“ su, osobnim dolaskom podržale i, Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika i Ružica Vidaković, direktorica Turstičke zajednice Brodsko posavske županije.
Restoran “Slavonski biser” ugostio je 13 ekipa s područja Grada Nova Gradiška, Brodsko posavske, ali i Istarske županije. Svoje kulinarsko umijeće na gastro terenu “sarme i proje” ovoga su puta iskazali članovi domaćih kulturno umjetničkih društava, Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Trenk”, Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška, Kulturno umjetničkog društva “Mala”, KUD-a “Radinje” Siče, Društva “Naša djeca” Rešetari, Industrijsko obrtničke škole Nova Gradiška, Pjevačka skupina “Gradiščanke”, članice novogradiške Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja te Udruge “SMS” iz Slavonskog Broda. Ovoga je puta stigla i ekipa iz Istarske županije, iz prijateljskog grada Kanfanar te članice Aktiva žena iz Kočićeva i ekipa “Banja Luka” iz Republike Srpske.
Svi su oni na svoj način pripremili ovaj sjajni gurmanski specijalitet koji ide uz svaku veću feštu, a kako nam rekoše organizatori, uz sarmu uvijek ide i proja. Ovaj neizostavni dio svakog blagdanskog menija zamirisao je i ovoga puta našim gradom, a čija je najbolja, vjerujemo i ovoga puta nije bilo tako važno.
– Važno je da se tradicija nastavlja. Nova Gradiška i naš kraj imaju potencijala s kojima se ponosimo i koje treba promovirati. Ovo je jedna u nizu manifestacija koja ima za nakanu stvoriti svojevrstan turistički bred i ukazati svim putnicima namjernicima da se u ovom kraju itekako može dobro jesti i provesti. Manifestacija je imala svojih uspona i padova, ali današnji broj okupljenih natjecatelja i ova pjesma, radost i veselje, najbolji su nam pokazatelj da smo na dobrom putu – kaže Dinka Matijević, direktorica Turističke zajednice Grada Nova Gradiška.
Dok se sarma “krčkala” natjecatelji su vrijeme “kratili” i sladili se nezaobilaznim proizvodima iz domaće radinosti. Sirevi, kobasice, šunka, kolači, ali i istarska panceta, fuži s tartufima, kroštule, pogačice s čvarcima, samo su dio izvrsnih delicija koje su ponuđene na stolovima, a druženje, pjesma i pozitivne vibracije, najbolji dokaz da je i ovogodišnja “Sarmijada i provijada” u potpunosti uspjela.
Svečanim dodjelama prisustvovala je zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, nama sudionicima najdraža jer je ujedno i uručivala prigodne zahvalnice i nagrade.
Prvo mjesto za najbolju sarmu, prema mišljenju prosudbene komisije osvojila je ekipa Društva naša djeca Rešetari, drugo je pripalo ekipi “TIM Banja Luka”, a treće KUD Radinje Siče – Ekipa za pet.
Najbolja provu iliti proju napravili su članovi Ekipe za pet KUD-a Radinje Siče, druga po ukusu je bila DND Rešetari, a ekipa TIM Banja Luka osvojila je treće mjesto za najbolju provu.
Čestitke nagrađenima, organizatorima i sudionicima koji su se svi zajedno veselili i družili do kasno u noć.
Foto: Lora Jurišić
no images were found