Aktualni sat današnje, treće sjednice Gradskog vijeća grada Nova Gradiška gradski su vijećnici i ovoga puta iskoristili za postavljanje pitanja iz domene svakodnevnog funkcioniranja grada i gradskih službi. U fokusu su i ovoga puta bile teme iz područja uređenja i izgradnje komunalne infrastrukture, uređenja i rekonstrukcije pojedinih ulica u gradu, dovršetka projekta gradskih bazena, sanacije crkve svete Terezije Avilske, javne rasvjete, prenamjene prostora stare gradske vijećnice, realizacije projekata CEKOM i Tehnološki inkubator, uređenja dječjih igrališta, saniranja kanalizacijske mreže u prigradskom naselju Kovačevac…

Gradska vijećnica s Nezavisne liste Vinka Grgića Jelena Kovre postavila je pitanje realizacije projekta „Zlatni grad” u prostoru bivše vojarne:

– Priča o „Zlatnom gradu” je utemeljena i spremni smo u nju ući. Čekamo realizaciju projekta i sredstva iz Fonda malih gradova i Projekta Slavonije i Baranje, čim se ova mogućnost otvori, ići ćemo na izradu financijskog plana i izradu projektne dokumentacije. Reagirat će se onoga trenutka kada se sredstva ukažu. Velika je potreba za smještajem osoba starije životne dobi i u svakom slučaju reagirat ćemo na vrijeme – odgovorio je gradonačelnik Vinko Grgić.

Nezavisna Marija Bradašić Mikolčević postavila je pitanje postavljanja rasvjetnog tijela na raskrižju Ulice Mala i Strmačke:

– Upoznati smo s ovim, kao i problemima s rasvjetom na Trgu kneza Višeslava, prostoru na parkiralištu kod dječjeg vrtića „Maslačak”. Problem su ona mjesta na kojima ne postoji infrastruktura za rasvjetna tijela, u svakom slučaju ići ćemo u rješavanje ovog problema – odgovorio je Grgić.

HDZ-ov Davorin Slišurić postavio je pitanje raspisivanja javnog natječaja za imenovanje pročelnika upravnih odjela u gradu te upozorio na, eventualno, zakonsko sankcioniranje. Također, zanimalo ga je i zašto na prostoru ispred upravne zgrade Grada Nova Gradiška nije postavljen jarbol za zastavu Brodsko posavske županije.

– Posljednja revizija provedena u Gradu nije ukazala na ovaj problem, a i svi moji prethodnici su imali sličnu situaciju, praktički, na pročelničkim funkcijama nemamo niti jednog profesionalca. Eventualnim raspisivanjem javnog natječaja vjerojatno bi se pojavilo pitanje hoće li ti ljudi, koji dobro obavljaju svoj posao, proći na natječaju, kakve bi nove ljude dobili, a time bi, vjerojatno, došlo i do novih zapošljavanja za koja, u ovom trenutku, nemamo mjesta. Što se tiče postavljanja jarbola za zastavu Brodsko posavske županije svakako ćemo ga postaviti – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Novi trgovački centar, gradski bazeni, vrtić…

HDZ-ova Marija Mihaljević osvrnula se na nedavnu prodaju nekretnina na prostoru bivše Drvne industrije „Sekulić”. Zamolila je gradske čelnike da im se omogući da stupe u kontakt s novim vlasnicima kako bi Gradski muzej foto dokumentima sačuvao ovaj dio industrijske baštine našeg grada. Također, upitala je kada će biti uređen prostor oko crkve svete Terezije Avilske budući je u tijeku renoviranje prostora bivše robne kuće.

– S novim vlasnicima prostora bivše Drvne industrije Sekulić nastojat će se stupiti u kontakt kako bi sačuvali ovaj dio povijesne građe, a što se tiče kupljenog prostora, na ovom ćemo mjestu dobiti novi trgovački centar. Sanacija crkve svete Terezije Avilske i prostora oko njega ići će onoga trenutka kada se bude obnavljala fasada na prostoru stare robne kuće – odgovor je gradonačelnika Grgića.

SDP-ova Ljepša Rakas Vujčić postavila je pitanje osnivanja Povjerenstva za ravnopravnost spolova koje je u prijašnjim sazivima gradske vlasti radilo i ukazivalo na određene probleme poput obiteljskog nasilja i sličnih. Također, upitala je kada se planira otvorenje gradskih bazena, jesu li rokovi prekoračeni i hoće li se plaćati eventualni penali zbog prolongiranja radova. Upitala je i za konačnu cijenu ovoga projekta, jesu li sredstva od 221 tisuću kuna iz kapitalnih ulaganja prebačena tvrtki „Odlagalište” za projekt gradskih bazena i plaća li se to unaprijed ili iz sredstava kredita.

Prijedlog za osnivanje Povjerenstva za ravnopravnost spolova itekako je opravdan i ima svoju osnovu, odgovorio je gradonačelnik Grgić, a što se tiče gradskih bazena oni su u ingerenciji tvrtke „Odlagalište”:

– Tvrtka „Odlagalište” je dobila pravo građenja, digla kredit i samostalno provodi sve radnje uz ovaj projekt. Mislim da će ovih dana biti upućen zahtjev za uporabnom dozvolom. Radovi su, praktično, završeni, preostaju samo završni radovi, poput postavljanja rasvjete, tuševa. Bit će to moderan, funkcionalan projekt gradskih bazena, a nastojat ćemo i cijenom ulaznica izići u susret građanima. Što se tiče financijskog dijela izgradnje bazena, svjedoci smo velikog porasta cijena građevnog materijala. Kod projekta gradskih bazena, stoga su odstupanja negdje oko 3,59 posto. Toliko je povećana cijena izgradnje u odnosu na startnu – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

SDP-ov Franjo Kikić upitao je kada će biti rekonstruirane Ulice Mala i baruna Trenka te u kojoj je fazi realizacija projekta CEKOM.

– Navedene ulice, kao i projekt bolnice, te neki drugi su kandidirani prema Fondu malih gradova. Rekonstrukcija navedenih ulica Grad bi u ovom trenutku „koštale” u brutto iznosu 10 do 12 milijuna kuna, u ovom trenutku tih sredstava nemamo, stoga čekamo sredstva Fonda kojima bi trebali dobiti 85 posto sredstava. Tu su i sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti na koja, također, računamo. Što se tiče projekta CEKOM, vrlo brzo očekujemo raspisivanje natječaja za njegovu izgradnju – odgovorio je Grgić.

Projekt CEKOM-a pohvalio je i HDZ-ov Tomislav Bećirević, a potom je postavio pitanje sanacije istočnog dijela ceste u Prvči te apostrofirao potrebu izgradnje novog dječjeg vrtića.

– Nastojat ćemo riješiti ovaj problem u Prvči, a što se tiče izgradnje novog vrtića, potrebe su evidentne. Osigurali smo parcelu u južnom dijelu grada i osigurali preduvjete za dobivanje građevne dozvole. Pri izradi novoga Proračuna ova će stavka svakako biti uvrštena – odgovor je gradonačelnika Grgića.

Dječja igrališta, Tehnološki inkubator

HDZ-ova Ljiljana Ptačnik postavila je pitanje nove regulacije prometa u Kikićevom naselju budući su ulice uske i bez pješačke staze te upitala što će biti s prostorom stare Gradske vijećnice.

Problem će nastojati riješiti i u Kikićevom naselju, zahtjev je opravdan, a prostor stare Gradske vijećnice dobit će novogradiški umirovljenici, odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Pitanja su postavili i nezavisni Marijana Škara Ivković i Matej Zboril:

– Radovi u Mlinarskoj ulici su gotovi, napravljeno je veliko parkiralište, uređen je prilaz kućama u ovoj ulici, a uskoro bi i Sportski centar Ive Petranovića trebao zasjati u novom svjetlu. Do kraja godine bit će izgrađeno dječje igralište u Ulici svetog Roka, a završava se i dječje igralište u Kovačevcu – izvijestio je gradonačelnik Grgić.

Na pitanje nezavisnog Vlatka Greinera o popunjenosti kapaciteta u Tehnološkom inkubatoru, gradonačelnik Grgić odgovorio je da bilježimo rekordnu popunjenost:

– S prvim rujna 2021. godine popunjen je s ukupno 93,33 posto. Svi proizvodni prostori su sto posto popunjeni, postoje i liste čekanja, ostalo je prazno samo 12 uredskih prostora, s time da je deset uredskih prostora iznajmljeno tijekom ove godine. U prvoj godini imamo popunjenost od preko 93 posto, i sa zadovoljstvom mogu istaknuti da pripremamo Tehnološki inkubator broj dva – odgovorio je Grgić.

Za kraj nezavisni Marijan Radić osvrnuo se na nedavne poplave u zapadnom dijelu grada. Upitao je što se od tada učinilo po tom pitanju:

– Na zamolbu Mjesnog odbora Kovačevac krenulo se u sanaciju i izmuljivanje kanala u ovom dijelu grada. Angažirali smo tvrtku „Ekokong”, s dobrim dijelom radova smo več završili, preostaje nam samo još malo, vjerujem da će žitelji Kovačevca biti zadovoljni – odgovorio je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

 

Komentari
Prethodni članakEvo kako brzo i lako do gotovine – otkup zlata u Auro Domusu
Sljedeći članakČetiri prometne nesreće na širem novogradiškom području