Specijalna bolnica za psihijatriju i palijativnu skrb “Sveti Rafael” Strmac treću godinu zaredom ugostila je stručnjake iz nekoliko hrvatskih županija. U suradnji s Hrvatskim palijativnim društvom organizirali su okrugli stol pod nazivom “Plašt koji štiti dostojanstvo čovjeka”.

Kako ističe ravnateljica Maristela Šakić, dr. med. spec. psih. ove godine tema okruglog stola bila je “Suradnja s članovima obitelji palijativnih bolesnika: konstruktivna vs destruktivna?”:

– Ove godine smo okupili naše suradnike iz slavonskih županija, najčešće su to suradnici mobilni palijativni timovi, ali i naše suradne ustanove, tako da danas u bolnici imamo stotinjak gostiju. Nastavljamo tradiciju, nadam se da ćemo biti dobri domaćini i da ćemo se sresti i sljedeće godine. Naša bolnica djeluje 12 godina, okrugli stol organiziramo u suradnji s Hrvatskim palijativnim društvom. Činjenica je da je naša bolnica prepoznata zbog rada s palijativnim bolesnicima, ali ja uvijek naglašavam da smo mi bolnica koja radi i s psihijatrijskim bolesnicima, odnosno bolesnicima s mentalnim poremećajima gdje imamo veći broj ugovorenih kreveta. Voljela bih da se percipiramo i u jednoj i u drugoj djelatnosti.

No, danas je dan u kojem želimo progovoriti o čovjeku koji je ranjiv i u terminalnom stadiju bolesti. Uz njega, želimo zaštiti i njegovu obitelj. Želimo prevenirati u ishodima liječenja, prepoznati pozitivnost, da bolesni čovjek ne ostane osamljen, otuđen, napušten, a s druge strane da njegova obitelj ne ostane usamljena, izgubljena, nedostatna, možda u nekim segmentima frustrirana jer moram priznati da je u današnjim uvjetima, zapravo, obitelj najviše ugrožena – kaže ravnateljica Šakić.

Duga posvećenost zdravlju i dobrobiti zajednice

– Cilj okruglog stola je konstruktivno uključivanje obitelji palijativnog pacijenta i društvene zajednice u pružanje neposredne fizičke, emocionalne, duhovne, socijalne i ekonomske podrške radi očuvanja dostojanstva palijativnog bolesnika te čuvanja obitelji kao osnovne gradivne jedinice društva. Također, jedan od ciljeva je i povratak osnovnim prirodnim i moralnim zakonima i ulogama obitelji kao čuvateljice života do samog kraja ovozemaljskog života uz odgovorno prihvaćanje života, kakav god on oblik poprimao na samom kraju života, odnosno prihvaćanjem smrti kao sastavnog dijela života. Iz tih razloga organiziramo ovaj okrugli stol kako bi stručnjaci koji su se danas okupili, kroz aktivno sudjelovanje kroz prikaze slučajeva palijativnih bolesnika i njihovih obitelji, pokazali dobru praksu i rezultate rada, ali i probleme s kojima se susreću te ukazali na moguća rješenja u svrhu unapređenja skrbi za pacijente.

Naša bolnica ima bogatu povijest posvećenosti zdravlju i dobrobiti zajednice. Kroz godine, razvili smo se u ugledno medicinsko središte koje kombinira tradiciju sa suvremenim pristupima njege. Naše zdravstveno osoblje nastavlja nasljeđe predanosti naših osnivača, uvijek težeći poboljšanju standarda skrbi i pružanju podrške našim pacijentima u njihovim najizazovnijim trenutcima – kaže dr. Šakić.

Skupu su nazočili zdravstveni djelatnici iz više hrvatskih županija, a pozdravne riječi nazočnima, uz ravnateljicu Šakić, uputili i Prior Janusz Giemula, fra Giovanni te dr. Vlasta Vučevac, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu pri Hrvatskom liječničkom zboru.

– Obzirom da je skupu nazočilo i 20 studenata treće godine Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo iz Osijeka te da su i oni izlagali o zaštiti dostojanstva bolesnika i njihovih obitelji, tečaj je završen s geslom “Mladi, vjerujemo u vas, bit ćete nam svjedoci u zaštiti dostojanstva života palijativnog bolesnika i njegove obitelji – dodaje dr. Šakić.

 



Komentari
Prethodni članakOvog petka u Palladium club se vraća house glazba – Retrospektiva night 2
Sljedeći članakDvostruko ubojstvo u Slavonskom Brodu – uhićen 45-godišnjak