Tragom pozitivnih iskustava iz prošle godine, članovi Udruge čuvara pučke kulturne baštine “Tkanica” u suradnji s Učilištem “Relković” sinoć su organizirali prvu ovogodišnju radionicu oslikavanja uskrsnih pisanica.

– Nastavljamo s dobrom tradicijom iz prošle godine, a namjera nam je obnoviti tradicijsko umijeće ukrašavanja uskrsnih jaja – kaže Marija Karlovčan Subić, ravnateljica Učilišta “Relković”.

– Uz tradicionalno ukrašavanje jaja voskom, primijenit ćemo i neke nove tehnike: faksimil tehniku, tehniku opletanja jaja vunicom i nešto što ćemo po prvi puta uspjeti obnoviti i oživjeti, to je tehnika apliciranja zukve, odnosno srčike iz jedne vrste šaša koji raste u močvarnim dijelovima Posavine – dodaje Subić.

– Na novogradiškom području u prošlosti se u bojanju jaja koristila posebna tehnika. U ovom zapadnom dijelu se ukrašavalo, odnosno, bojalo travom zvanom broć. To je trava koja daje crvenu boju, pa su se takve pisanice zvale broćke – kaže Milan Rosić, predsjednik Udruge čuvara pučke kulturne baštine “Tkanica”.

Do Uskrsa će održati još dvije radionice oslikavanja pisanica, a već sljedeću organiziraju u utorak, 17. ožujka u 19 sati u prostorijama Učilišta “Relković”.

– Pozivamo sve naše sugrađane, posebice mlade da nam se pridruže, nauče nešto novo i tako sačuvaju od zaborava naše, već pomalo zaboravljene običaje – dodaje Rosić.

Komentari
Prethodni članakMedijski reket ili samovolja gradonačelnika?
Sljedeći članakZar smo mi krivi što nismo prihvatili nečija zapošljavanja i politička uhljebljenja?!