Prekid 13. sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška, bila je središnja tema danas održane sjednice gradske organizacije HDSSB-a na kojoj su se novinarima obratili predsjednik Gradskog vijeća Josip Mikšić i predsjednik Kluba HDSSB-a u Gradskom vijeću i predsjednik gradske organizacije HDSSB-a Dubravko Gubić.

Građani grada Nova Gradiška i šira javnost informirana je do danas o prekidu ove sjednice Gradskog vijeća na način kako to odgovara gradonačelniku Grada Nova Gradiška, bez uzimanja izjava i podataka iz drugih izvora.

– U cilju istinitog i točnog informiranja naših građana sazvali smo današnju tiskovnu konferenciju – istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća Josip Mikšić i dodao:

– Prema Poslovniku Gradskog vijeća u članku 121. u zadnjem stavku piše, da se izravno putem radija prenosi Konstituirajuća sjednica, Svečana sjednica, te sa svake sjednice “Aktulani sat”, kao prva točka dnevnog reda , a ostale točke mogu se prenositi po odluci predsjednika Gradskog vijeća donesenoj u suglasnosti s predsjednicima klubova većine vijećnika.

Od samog konstituiranja Gradskog vijeća u lipnju mjesecu 2013. godine, pa sve do 10. ožujka 2015. godine, taj prijenos obavljala je Radio postaja Nova Gradiška i naši građani bili su zadovoljni s tim uslugama. Na posljednju 13. sjednicu Gradskog vijeća, koju sam zakazao za 10. ožujak 2015. godine, gradonačelnik je bez znanja predsjednika Gradskog vijeća i predsjednika klubova većine vijećnika, samovoljno pozvao Radio “Bljesak” iz Okučana da prenosi radnu sjednicu Gradskog vijeća. Radio “Bljesak” nije dobio koncesiju od Agencije za elektroničke medije za područje Grada Nova Gradiška, već za obavljanje djelatnosti radija na području Općine Okučani. Ujedno, Radio “Bljesak” se ne čuje na širem novogradiškom području.

Gradonačelnik bez argumenata isprazno pokušava opravdati takav njegov postupak, kako je to učinio zbog smanjenja troškova, a za njega nije bitno hoće li ta informacija doći do naših građana ili ne i što se takvim postupkom krši Zakon o elektroničkim medijima. Takvu formalnost o prijenosu informacija, da li će ona doći do slušatelja ili ne, to je za gradonačelnika manje važno! Samo da je jeftino i kršenje Zakona također za njega nije bitno! Međutim, takav stav, nije prihvatilo 10 vijećnika, a pet je bilo za. Pošto se nije osigurao kvalitetan prijenos sjednice, kao predsjednik Gradskog vijeća sam je prekinuo i pismenim putem zakazao nastavak sjednice za 17. ožujak 2015. godine u 12,00 sati.

Osobno mi je nejasno, a i većini vijećnika, kako i zašto je nastao problem u prijenosu sjednica Gradskog vijeća, kada je Radio Nova Gradiška za godinu i pol dana prenio 12 radnih sjednica uključujući i konstituirajuću i dvije svečane sjednice, a sad odjednom je to skupo. Također Radio Nova Gradiška je u drugoj polovici 2013. godine prijenose obavljao bez naknade, budući je Grad bio u vrlo teškom financijskom položaju, znači odgovorni u Radiju imali su sluha za takve probleme.

Na zahtjev gradonačelnika 3. studenog 2014. godine dao je informaciju putem Radija Nova Gradiška o stanju u DING-u, pošto su nastali problemi u proizvodnji i djelatnici nisu dobili nekoliko mjeseci plaću. Postavlja se pitanje, zašto to nije učinio preko Radija “Bljesak” iz Okučana, koji je jeftiniji?! Pa, naravno, jer ga nitko ne bio čuo, ali prenositi sjednice Gradskog vijeća i rugati se tomu, to može. Vijećnice i vijećnici su birani od naših građana i njihov rad i njih treba poštovati.

Gradonačelnik za vrijeme odmora od pola sata, meni kao predsjedniku Gradskog vijeća rekao je da ja osiguram prijenos preko Radio postaje Nova Gradiška, ali da to neće biti plaćeno.

Koja li je to njegova drskost! Zaboravlja da je on izvršna vlast i mora izvršiti ono što mu naloži Gradsko vijeće.

Javnost rada Gradskog vijeća regulirana je Statutom, Poslovnikom, a u ovom konkretnom slučaju većina od izabranih vijećnika mu je naložila, da osigura zakonski i kvalitetn prijenos sjednice Gradskog vijeća, a on to nije učinio. Sam si je uzeo ovlasti na koje nema pravo.

Pozivam gradonačelnika da osigura kvalitetan i na Zakonu utemeljen prijenos sjednice, kako mu je Gradsko vijeće dalo u zadatak na prekinutoj sjednici 10. ožujka i što mu nalaže Poslovnik. Ukoliko nije u stanju to osigurati – neka mi se javi i ja ću mu u tome pomoći.

HDSSB će učiniti dodatne napore kako bi Grad što uspješnije funkcionirao, na temeljima demokratskog dogovaranja, uvažavanja i poštovanja svih onih čiji rad se zasniva na tim temeljima, ali smo i odlučni u borbi protiv samovolje pojedinaca, koji ne poštuju druge i krše Zakone – istaknuo je Mikšić.

Ispast će i da smo krivi za rat u Ukrajini

– U politiku nisam ušao iz osobnih interesa, već da bih pomogao Gradu da nešto učini. Svađe i prepucavanja nam nisu potrebni, ne trebaju nam “kokošarenja” sa strane, želimo biti odgovorni i na korist zajednice. Želimo biti aktivni sudionici zbivanja u Gradu, pridonijeti realizaciji projekata na korist svih naših sugrađana. U nekoliko smo navrata tražili da nas se, kao dosadašnje tehnničke partnere u koaliciji, informira o poduzetim koracima i radnjama i uključi u rad gradske vlasti, no tu su nastali problemi. Želim napomenuti da je proračun izglasan sa 17 glasova, što znači da smo svi izrazili spremnost i želju da ovaj Grad konačno krene u pravom pravcu. No, to se ne može ako se netko ponaša kao dikator i misli da nikoga ne treba obavještavati. Sjednice Gradskog vijeća se sazivaju svaka tri mjeseca, a gradonačelnik kaže da su točke dnevnog reda hitne. Ako je tako hitno, zašto se ranije nije sazvala sjednica Gradskog vijeća, pa se raspravilo o tim hitnim točkama dnevnoga reda?!

Stalno se traži dežurni krivac, u ovom slučaju, po gradonačelniku smo to mi. Ispast će da smo krivi i za rat u Ukrajini! Prozivaju nas za ucjene, zar smo mi krivi ako nismo prihvatili nečija zapošljavanja i politička uhljebljenja?! Izigrani smo – bio je oštar Gubić.

– Kako bi pridonijeli napretku Grada i realiziranju kvalitetnih i konkretnih projekata, čak smo neke naše projekte stavili sa strane i pokušali vidjeti što se može napraviti. Ovo što danas radi gradska vlast je šarlatanstvo!

Što je s vrtićem koji je ostavljen da propada u katastrofalnom stanju, zašto su radovi krenuli tek krajem prošle godine, zar se nije mogao naći zajednički dogovor s izvođačem radova?! Tu je i situacija s rotorom u Ulici kralja Zvonimira koji nikako da se završi, novci se rasipaju, čak smo čuli da je Učilištu “Relković” kupljen novi klavir! Je li nam on zaista u ovom trenutku tako nužno potreban?! – nastavio je Gubić.

– No, mi ne želimo uzrokovati krizu gradske vlasti. Ne želimo nove izbore i novo opterećenje za proračun. Pa, što bi nam građani koji su nas izabrali na to rekli?! Pozivam da se sjedne za stol i riješi problem izravnog prijenosa sjednice Gradskog vijeća. Ljudi koji su nam dali glas moraju čuti što radimo, želimo da se situacija smiri, da se iz ovoga izađe dostojanstveno, da građani ne budu oštećeni. HDSSB je jedino u koaliciji s narodom. Konkretne prijedloge za napredak Grada ćemo prihvatiti i inzistirati na korektnoj realizaciji programa, na izvršnoj je vlasti da što kvalitetnije pripremi točke dnevnog reda i programe, a mi ćemo otvoriti “četvero” oči kako bi sve bilo napravljeno kako treba – zaključio je Gubić.

Na kraju tiskovne konferencije novinare su upoznali s ponudom Radija Nova Gradiška za besplatnim prijenosom sjednice Gradskog vijeća i svih svečanih sjednica ovoga tijela.

Komentari
Prethodni članakUskrsna radionica oslikavanja pisanica
Sljedeći članakRedovna Izvještajna skupština Udruge udovica