Vlada je na nedavnoj sjednici donijela odluku o financiranju, odnosno sufinanciranju prehrane osnovnoškolaca kao i odluku o nastavku financiranja pilot projekta besplatnog javnog željezničkog prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola.

Odluku o kriterijima i načinu financiranja, odnosno sufinanciranja troškova prehrane za učenike osnovnih škola za drugo polugodište školske godine 2022./2023., Vlada je donijela temeljem nedavne dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojom su utvrđena mjerila i kriteriji za ostvarivanje prava na financiranje, odnosno sufinanciranje prehrane učenika osnovnih škola. – donosi Jutarnji list.

U Državnom proračunu osiguran je novac u iznosu od 42.515.097 eura, za drugo polugodište ove školske godine. Kako je rekao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, cilj ovakve odluke je postizanje jednakosti, odnosno, osigurati prehranu za sve učenike osnovnih škola.

Problematičnim se pokazala tehnička realizacija ovakvog projekta, prvenstveno zbog nedostatnog prostora, nedostatka kuhinja i blagovaonica u pojedinim školama, ali ministar naglašava kako se kroz nekoliko godina planira riješiti i taj problem, a do tada će se prehrana organizirati u skladu sa tehničkim mogućnostima škola.

Nastavak projekta besplatnog željezničkog prijevoza

Osim osiguravanja obroka za sve učenike, u ovoj godini nastavlja se i pilot projekt besplatnog javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području Hrvatske, a koji je započet još 2021. godine. Vlada je donijela odluku o njegovu nastavku do kraja 2024. godine uz naglasak da je riječ o zaštiti standarda roditelja te ublažavanja negativnih posljedica globalne gospodarske situacije i inflacije.

Foto: Screenshot

Komentari
Prethodni članakDragi naši, sretna vam Nova godina!
Sljedeći članakBudući suci porotnici za mladež Općinskog suda u Slavonskom Brodu položili svečanu prisegu