Županijska skupština Brodsko-posavske županije, na svojoj 11. sjednici održanoj 28. studenoga 2022. godine donijela Rješenje o imenovanju sudaca porotnika za mladež Općinskog suda u Slavonskom Brodu. Odabranih devet sudaca porotnika danas je, u Velikoj vijećnici Županijske uprave, u nazočnosti predsjednika županijske skupštine Pere Ćosića, predsjednika Općinskog suda u Slavonskom Brodu Vedrana Pavelića te župana Danijela Marušića svečano prisegnulo na ovu odgovornu dužnost.

U uvodnom djelu predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić  kazao je kako su, u pravnom sustavu Republike Hrvatske, suci porotnici za mladež dio  pravosudnog tima koji aktivno sudjeluje u kaznenim postupcima protiv mladih počinitelja – maloljetnika i mlađih punoljetnika. Dodao je i to kako znanje i iskustvo u postupanju s mladim ljudima, životno i logično, može i treba pomoći i usmjeriti suca pri donošenju presude odnosno odlučivanju o krivnji ili nevinosti te kako su suci porotnici u ravnopravnom  položaju u odnosu na suce profesionalce te zajedno s njima sudjeluju  u odlučivanju i o činjeničnim i o pravnim pitanjima. Dodatnu težinu i odgovornost u obnašanju porotničke dužnosti, kazao je Ćosić, ima upravo spoznaja da se radi o posebnoj kategoriji počinitelja kaznenih dijela, maloljetnicima i mlađim punoljetnicima te odraslim počiniteljima koji su počinili određena kaznena djela na štetu djece i maloljetnika. Suci porotnici, iako pravni laici, nerijetko imaju neke druge kvalifikacije koje sudac profesionalac ne posjeduje ili ne posjeduje u dovoljnoj mjeri, a koje mogu biti od pomoći pri donošenju odluke.

“Vjerujem da ćete se objektivno i nepristrano zalagati za izricanje sankcija koje, osim represivne, imaju i preventivnu ulogu i kojima je krajnji cilj i svrha zaštita djeca i mladeži te ublažavanje štetnih posljedica i utjecaja na njihov daljnji odgoj i razvoj.U ime Županijske skupštine i svoje osobno ime želim vam uspješan rad uz nadu da sudskih postupaka u kojima morate sudjelovati neće biti puno. Zbog toga svi zajedno moramo pomoći mladima u traženju pravog puta, njihovom odrastanju i formiranju u osobe koje će svojim djelovanjem i ponašanjem postati korisni članovi našeg društva i zajednice.” – kazao je predsjednik Županijske skupštine prije samog čina davanja prisege.
Predsjednik Općinskog suda Vedran Pavelić ukratko je pojasnio rad i dužnosti sudaca porotnika u sudskim procesima naglasivši kako je profesija kojom se bave bio jedan od glavnih kriterija za izbor na ovu dužnost uz, osobnost, moral i čast koje devet novoizabranih sudaca porotnika posjeduje. Dodao je da ova iznimna čast povlači za sobom i određene odgovornosti pri donošenju odluka u postupcima u kojima sudjeluje sudac profesionalac i dva suca porotnika. Kazao je kako u raspravama i donošenju konačnih odluka moraju biti pošteni i pravedni i povoditi se samo činjenicama koje se nalaze u koricama spisa.
Novoizabranim sucima porotnicima za mladež čestitao je i župan Danijel Marušić kazavši kako ovo nije ni malo laka dužnost koja zahtijeva i dosta hrabrosti te im poželio puno uspjeha u budućem radu.

Izvor/Foto: Brodsko-posavska županija

Komentari
Prethodni članakVlada je donijela odluke o financiranju prehrane učenika te prijevoza vlakom
Sljedeći članakEvo do kada ćete moći mijenjati novčanice kuna, a do kada kovanice